Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0886 971117

Калории в храните – колко да приемаме?


  • 1 грам протеин = 4 калори
  • 1 грам въглехидрати = 4 калории
  • 1 грам мазнини = 9 калории
  • 1 милилитър твърд алкохол = 7 калории

За да сметнете правилно колко калории поемате, трябва да знаете колко въглехидрати, мазнини и протеини има във всеки продукт. Лесно е, ако консумирате само едно нещо и на опаковката му са дадени тези данни. Но ако е смес от храни тогава е необходимо да съберем калориите на всички тях. Да вземем за пример един шоколад – Млечен с ягода и йогурт. Той съдържа цели 526 kcal, което си е доста. На опаковката му е написано и, че съдържа 7 грама белтъци, 58 грама въглехидрати и 29,5 мазнини. Ако нямахме написани калориите можехме да ги сметнем така:

  • (7 грама х 4 калории) + (58 грама х 4 калории) + (29,5 грама х 9 калории) = 28 + 232 + 265,50 = 526 калории

като помнете, че хранителните калории са всъщност килокалории. Може да погледнете и нашата статия „Някои продукти и техните показатели“.

Оказва се обаче,  че не всички калории са еднакви. Важен е източника на калории, за да бъде менюто ни по-здравословно. Белтъците и сложните въглехидрати са за предпочитане като източник на калории в сравнение с мазнините. Мазнините пък от своя страна не трябва да се изключват напълно от менюто, защото пък са необходими за производството на хормони и усвояването на някой мастноразтворими витамини. Но тези мазнини може да си набавим и от рибата, а не например от обсъждания по-горе шоколад.
Използвайки пристрастеността на днешното общество към броенето на калории и желанието за отслабване, доста производители предлагат различни нискокалорични или пък съвсем без калории продукти. Но до колко това е реално и с какво ни заблуждават.

Плодовите сокове например не са подходящи, ако искате да отслабнете. Не е ясно и до колко са по-полезни от колкото да изядете един плод. Но със сигурност са калорични. В 200 грама сок от портокал има 100 калории. Същото е и за другите плодови сокове. Най-нискокалоричен е сокът от лимон, който съдържа 11 калории в 100 грама и ако искате по време на диета да пиете друго освен това, това е правилният избор.

Същото важи и за други видове напитки. Например алкохола. Виното успешно може да замести храната, макар, че ще се замаете от него. В чаша от червената напитка има около 150 калории. Затова в диетите изрично се забранява приема на алкохол и това трябва да спазва.

Диетичното олио обаче не ви помага да отслабнете. Независимо от какъв продукт е направено в един грам от него има 9 калории. Различните видове олио просто съдържат различни витамини. Така че етикетът „нискокалорично“ не трябва да ни подлъгва и е добре да внимаваме с него. Маслото обаче е по-нискокалорично наистина от олиото, защото то винаги е смес от мазнини и вода и затова има по-малко калории. Маргаринът е със същата калоричност, но при него липсва холестерол, тъй като той е направен от растителни мазнини.

Внимателно трябва да консумираме и нискокалоричните напитки. За да имат по-малко количество калории при тях захарта е заменена със захарин, който реално е лекарство и не е подходящ за всички, например не трябва да се дава на деца, бременни и кърмачки. Захарта може да замените с мед, ако сте на диета. Той съдържа вода, което намалява калоричността му, а медът има свойството да намаля апетита, тъй като увеличава кръвната захар.

От сладките изкушения е добре да избягваме сладоледа и шоколада. В 100 грама сладолед се съдържат средно 220 калории, а в шоколада количеството им варира от 450 до 650 калории, което си е направо калорична бомба и с консумацията му ще напълнеете бързо, бързо без да се усетите.

От всичко изписано до тук става ясно, че внимателно трябва да се борави с калориите. Нито да се прекалява, нито да се достига до крайности и да се намалява прекалено количеството им. Затова е невъзможно да се направи идеална диета, която да е подходяща за всички, и е добре при желание да отслабнем да преразгледаме цялото си меню и да се научим да се храним правилно. Трябва да се придържаме не само към пресмятането на калории, а и към избягване на прекаляването с каквато и да е храна и към повече спортуване. Защото каквато и нискокалорична храна да изберете, ако изядете голямо количество от нея, ефекта ще е същият.

Калории в храните – колко да приемаме? 4.00/5 (80.00%) 1 vote
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете :)
Leave a Reply

Успешни истории

individualna 90 dnevna dieta