Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Високо въглехидратна диета /ВВД/

visoko vyglehidratna dietaКакво представлява Високо Въглехидратната Диета

Това е диета, която се характеризира с повишен и силно застъпен прием на въглехидрати при всички хранения. Хранителните продукти, които са позволени за консумация са хлебни изделия, ориз, ръж, просо, пшеница, елда, захар и захарни продукти, царевица, грах, картофи, овесени ядки. Тук важна особеност е, че въглехидратите са с нисък или среден гликемичен индекс.

За и против ВВД

При този режим се поддържат високи нива на инсулин и стабилно ниво на гликоза. Това довежда до подобрено усвояване на протеините и възстановяване на мускулите след физическо натоварване.

Складираните енергийни запаси в мускулите дават сила при тренировката и предпазват мускулите от разпад /катаболни процеси/.

При Високо Въглехидратната Диета тялото придобива способността да обезпечават тялото с белтък като приемат по-малко количество, в сравнение с други диети.

Честото хранене ускорява метаболизма, а това има пряко отношение към отслабването и всички обменни процеси в тялото.

Подходяща ли е за вас Високо Въглехидратната Диета

Тази диета е подходяща за хора, които тренират редовно. Причината е, че повишеният въглехидратен прием осигурява енергия на тялото, която трябва да бъде изразходена. В противен случай се отлага в гликогеновите депа на мускулите и черния дроб, а когато те се запълнят – като мазнини.

Хората с инсулинова резистентност едва ли ще постигнат добри резултати. Причината е, че се секретира повече количество инсулин, което пречи на горенето на мазнини.

ВВД е най-подходяща за активни спортисти, които имат нормална инсулинова резистентност, при които целта е покачване на мускулна маса.

Ефикасна ли е ВВД

Високо Въглехидратната Диета предоставя възможност да консумирате въглехидратни храни, но при положение, че постигате отрицателен калориен баланс /ОКБ/. Друго условие е гликемичният индекс на храните да бъде от нисък до среден.

ВВД може да нагласите според собствените си предпочитания:

  • да консумирате смесено всички хранителни вещества – въглехидрати, мазнини и протеини. В този случай може да разделите храненето на  5 приема.
  • Да консумирате разделно – белтъци от въглехидрати. Тогава храненията може да бъдат на по-малки порции 7 пъти дневно.
  • Може да консумирате повече въглехидрати на закуска, за да осигурите повече енергия за през деня, преди тренировка умерено количество и по-солидно след нея.
  • Протеините е хубаво да се набавят от не мазни източници – риба, пилешко и телешко месо.
  • Мазнините е добре да бъдат не наситени – от ядки, зехтин и по-мазна риба.

Важна част от Високо Въглехидратната Диета е храненето след тренировка и пълноценното зареждане на гликогеновите депа.

Храните, които консумирате трябва да бъдат приготвени чрез варене или печене. Пърженето ги прави прекалено мазни и тежки за смилане от стомаха.

Заради голямото количество въглехидрати и съответно енергия, може да правите по-тежки и продължителни физически натоварвания.

Лесна ли е за спазване Високо Въглехидратната Диета

Тази диета се доближава максимално до българското хранене. Силно застъпените тестени изделия са характерни за родната кухня, затова бихме казали, че ВВД е лесна за спазване.

Въпреки това, тя има ефект само, ако се съчетава с усилени и редовни тренировки.

Евтина ли е Високо Въглехидратната Диета

Вземайки предвид, че храните, които са застъпени в диетата са характерни за родната кухня и традиционно се използват за готвене, смятаме, че ВВД е евтина.

Високо въглехидратна диета /ВВД/
4.25 (85%) 4 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta