Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Здравословни съвети за сърцето!

Знаци и симптоми за инфаркт За да бъде здравословна диетата ви за сърцето трябва да отделя специално внимание на това, което ядете. Можете да намалите възможността от развитие на атеросклероза, на запушени артерии, които причиняват болест на сърцето, с диети здравословни за вашето сърце. Ако артериите ви вече са в процес на запушване може да забавите скоростта, с която този процес прогресира.

Храната съобразена със сърцето е ефективен начин за намаляване или дори премахване на някои рискови фактори. Приемането на здрава стратегия при храненето  може да спомогне за намаляване на общия и LDL холестерол („лошия“ холестерол), понижаване на кръвното налягане, по-ниска захар в кръвта, и намаляване на теглото. В действителност, изследвания за болести на сърцето показват, че добавянето на полезните за сърцето храни е също толкова важно, колкото ограничаването на вредните.

Даваме ви 7 съвета за вашата диета, които намаляват риска от болести на сърцето:

  • Спазвайте диети. Здравословният хранителен режим може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и може да помогне за увеличаване на шансовете за оцеляване след сърдечен удар. Трябва да се опитате да имате балансирана диета, съдържаща изобилие от пресни плодове и зеленчуци, риба, скорбяла храни, като пълнозърнест хляб, макаронени изделия и ориз. Избягвайте храни като бисквити, торти, сладкиши и млечни продукти, които са високо съдържание на наситени мазнини и захар.
  • Яжте повече риба. Рибата е добър източник на протеини и други хранителни вещества. Също така съдържа омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт. Американската „Heart Association” (Сърдечна асоциация) препоръчва две порции седмично на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата.
  • Яжте повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови култури. Тези красиви и вкусни чудеса на природата може да бъдат една от най-добрите стратегии в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания.
  • Ограничете солта. Твърде многото сол може да доведе до високо кръвно налягане, което увеличава риска от развитие на коронарна болест на сърцето. Избягвайте храни като чипс, осолени ядки, консерви, пакети супи, сосове, печен боб и консервирани зеленчуци, свинско, пайове, пици и полуфабрикати. Консумирайте по-малко сол, за да пазите и зрението си.
  • Яжте възможно най-малко наситени мазнини и транс мазнини (например, мазнини съдържащи се в масло, маргарин, пържени храни, закуски (баници), сладкиши и десерти). Когато добавяте мазнина към вашето ядене, използвайте мазнини с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини . Например мазнини съдържащи се в рапица, маслини и фъстъчено масло).
  • Ограничете холестерола. Избягвайте наситените на мазнини и холестерол храни, които обикновено се съдържат в една и съща храна.
  • Спортувайте. Сърцето е мускул и се нуждае от активност, за да се поддържа във форма, така че да може да изпомпва ефективно кръвта с всеки сърдечен ритъм. Вие трябва да се стремите по около 30 минути на ден  да се упражнявате. Ако това ви изглежда твърде много като време, започнете с по-малко и постепенно го увеличавайте.
Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta