Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Какво да търсим в храните, които ядем

usmivka_dietaХраната е като гориво за нашия организъм. Ако знаем с какво е добре „да го зареждаме“ можем бързо да се почувстваме по-бодри и жизнени. Ето какво трябва да включва менюто ви, за да постигнете такъв резултат:

Антиоксиданти

Антиоксидантите са химически вещества, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Те могат да предотвратят и дори да лекуват някои заболявания. Един такъв пример е ликопен, които се съдържа в доматите. Ликопенът, както и други антиоксиданти могат да се добавят към обикновените храни и така ги превръща в много здравословни и полезни. Смята се, че антиоксидантите помагат за предотвратяването на раковите заболявания, повишават имунитета и забавят стареенето.

Есенциални мастни киселини

Например омега-3 киселини са необходими за нормалната функция на нервната система и са изключително полезни за вашето сърце. Бебетата трябва да консумират омега-3 мастни киселини за мозъка и развитието на очите, затова храните за кърмачета, се обогатява с DHA, една от формите на омега-3 киселини.

Фибри

Фибрите са много важна част от растителните продукти.  Необходими са, за да имаме здрава храносмилателната система, а някои видове влакна помагат за намаляването на холестерола, което може да ограничи риска от сърдечно-съдови заболявания.За разлика от растителните храни, останалите – например млечните и животинските (мляко, яйца, месо, риба и други) не съдържат фибри.

Хранителни добавки

Може да мислите за хранителните добавки, като необходимост, за да се запазят и подобрят преработените храни, които ядем. Идеята за изкуствени ароматизатори и оцветители може да ви настрои срещу всички видове хранителни добавки, но част от тях могат да подобрят хранителните качества на продуктите и да ги направят по-полезни.

Пребиотици и пробиотици

Пробиотиците са бактерии, които се намират в нашaтa чрeвна система и целта им е да запазят храносмилателната ни система здрава. Пребиотиците са влакната, които подпомагат поддържането и растежа на пробиотиците в нашите черва. Пребиотиците се съдържат в киселото мляко и ферментиралите продукти. Добавянето на пребиотици като „fructooligosaccarhides” към храните ще спомогне тези здравословни бактерии да процъфтяват и да подобряват здравето ни. Пребиотици, не могат да се добавят към всички видове храни, затова се среща най-често в киселото мляко или като хранителна добавка.

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta