Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Да решим проблемите със съня

Проучванията показват, че средно ни отнема около двадесет и три минути време да заспим. Ако сте от многото хора, на които им е трудно да заспят нощем ще се постараем да ви помогнем с няколко съвета. Сънят ви не трябва да предизвика във вас чувство на тревожност. Ето няколко неща, които можете да направите, за да имате по-здрав сън през нощта:

 

  • Лягайте си по едно и също време. Както сте си лягали като малки – по едно и също време всяка вечер в леглото и сега недейте да подценявате важността на този фактор за здравия сън. Дори и през почивните дни, опитайте да си лягате в приблизително едно и също време. Хората се подчиняваме на навика и поради тази причина и с организма ни е същото. Чували сте понятието „биологичен часовник”. За да бъде вашият биологичен часовник винаги верен не е необходимо да му сменяте батериите, а просто да спазвате един добър график на лягане.
  • Не консумирайте стимуланти преди лягане! Разбира се всички знаем, че трябва да се избягва кафето точно преди лягане, но понякога поглъщаме кофеин в други форми. Храни като шоколада съдържат достатъчно кофеин, за да ни лишат от бързото заспиване. Стимулантите могат да ви събудят дори, ако сте ги консумирали  по-малко от шест часа преди лягане. Други вещества като никотин и алкохол, може също да разстроят съня ви.
  • Удобно ли ви е леглото? Хората често подценяват колко важно е да им е удобно и спокойно, за да си осигурят добър сън. Вашата спалня трябва да бъде по възможност тиха, тъмна и прохладна. А хубавата спалня е идеалната предпоставка за спокоен сън.
  • Избягвайте дрямките! Когато не спите добре през нощта е изключително съблазнително да дремнете набързо през деня. Тази практика, обаче, може действително да влоши проблемите с вашия сън. Колкото по-дълго сте будни, толкова повече тялото ви ще има нужда от сън. Дрямките намаляват желанието на организма ви да спи, а това от своя страна прави по-трудно заспиването нощем.
  • Спортувайте! Поддържането на добра форма и активност може да направи чудеса с вашия сън. Упражненията са много важни за здравословния начин на живот, но избягвайте тежките дейности по-малко от четири часа преди лягане. Тялото ви трябва да има необходимото време за да се отпусне и настрои за сън.
Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
2 коментара
  1. Всичко е вярно,но важен момент е и да вечеряш нормално,защото на гладен стомах трудно се заспива.

  2. Kogato niamach problemi spich po vsiako vreme kadeto i da e.

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta