Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Избор на диета за диабет

Хората често смятат, че диетaта за диабетици е синоним на еднообразен и труден за спазване хранителен режим. Всъщност диетите за диабет са разнообразни и приятни за спазване. Диета за диабет означава просто да не се консумират много захар и мазнини. Контролът над диабета с диета не е толкова трудно, колкото вероятно си представяте.

Диабетът може да ви принуди да направите промени в живота си, които ще ви направят по-здрави и енергични. Необходимо е да обръщате строго внимание на храната, която ядете, когато имате диабет и да спазвате условията на диетата. Това означава, че дните ви от сега нататък трябва да бъдат изпълнени с безвкусна храна. Много хора откриват, че техният нов план за диета, съобразена с диабета е действително с по-добър вкус и им доставя по-голямо удоволствие от храната, която са консумирали преди това.

Насоки за диета съобразена с диабет

За хората с диабет храненето може да играе ключова роля за контролирането му. Първата стъпка е да следите за здравословен план на хранене. Това включва принципа на хранителната пирамида, с много плодове и зеленчуци и въглехидрати, ограничени месни и млечни продукти и малко количество захар и мазнини.

Въглехидрати

Въглехидратите играят роля за запазване нивото на кръвната захар. Трябва да се включат много зърнести храни, боб и нишестени зеленчуци. Това включва и хляб, пълнозърнести храни, кафяв ориз и картофи. Опитайте се да приготвяте домашен хляб вкъщи, това може да бъде едно прекрасно хоби.

Пресни плодове и зеленчуци

Важно е да се включат много пресни плодове и зеленчуци. Повечето западни страни разполагат с широка гама от плодове и зеленчуци на разположение по всяко време на годината. Би трябвало да можете да намерите поне няколко вида, на които наистина да се насладите. Пробвайте да ядете различни плодове и зеленчуци, докато не намерите тези, които искате да включите в диетата си.

Млечни и месни продукти

Трябва да се консумират по-малко млечни и месни продукти. Когато ядете млечни и месни продукти, трябва да изберете тези с ниско съдържание на мазнини. Рибата и пилешкото месо винаги са по-добре от червеното месо, независимо дали имате диабет или не.

Захар и мазнини

Захарта и мазнините трябва да се консумират умерено! Може да ви изглежда трудно ограничаването на захарта и мазнините в началото, но скоро ще свикнете с новия си начин на хранене, защото това е просто един навик. Спрете да използвате захар в кафето и чая. Избягвайте сладки, както и безалкохолни напитки. Използвайте по-малко мазнини, докато готвите. След известно време ще откриете, че сте свикнали и дори ще предпочитате да консумирате по-малко мазнини и захар.

Планиране на храна

Ако имате диабет трябва да прекарате известно време, за да планирате храната си. Първо трябва да се уверите, че имате правилните продукти, за да подготвите здравословен режим на хранене. Хапвайте често и по-малко, да преяждате по два пъти на ден. Това е основен принцип на повечето диети, защото така организмът има необходимото време да преработи храната. Най-добре е и да се яде по едно и също време всеки ден.

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. ot skoro se sblaskah s tazi bolest. neznam kakvo e razre6eno, zabraneno i razre6eno v malki koli4estva.

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta