Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

4 задължителни хранителни вещества за вашето дете

Децата често се лишават от четири основни хранителни вещества – витамин D, калций, фибри и калий. Дали вашите деца консумират достатъчно от тези хранителни вещества?

Витамин D

Той е един от най-важните витамини, който непрекъснато е в полезрението на учените, но за съжаление много хора не получават необходимото количество от него. Недостигът на витамин D при възрастните хора, може да причини остеопороза, рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на простатата, сърдечни заболявания и депресия. Експертите са съгласни, че витамин D е необходим за усвояването на калция и е много полезен за костите. Децата, които консумират малко витамин D може да имат проблем като развият меки кости, рахит и остеопороза, която обикновено се появява на по-късен етап в живота.
Когато спазвате диета старайте се и във вашето меню да не липсват витамини, защото, както за децата те са изключително важни и за възрастните.

Как да увеличим приема на витамин D

Най-добрият източник на витамин D е слънцето. От храната може да го почерпите като включите в менюто риба, мляко, масло, сирене, кашкавал, черен дроб и др.

Калций

Калцият е най-известен като елемент свързан с подпомагането на костния растеж. Доста по-неизвестен факт, е че той е много полезен и за сърдечния ритъм, съсирването на кръвта, и мускулната функция.
Най-много калций се съдържа в костите. Ако детето ви не получава достатъчно калций в диетата си, може да има сериозни проблеми с костите.

Препоръчителни дози калции дневно:
• 1-3 год: 500 милиграма
• 4-8 год: 800 милиграма
• 9-18 год: 1,300 милиграма

Много от децата, особено тийнейджърите, консумират твърде малко калций, а той е от решаващо значение за изграждането на здрава костна система.

Как да увеличим приема на калций

Включването на повече млечни продукти ще гарантира на децата да получават нужния калций.

Фибри

Фибрите помагат за ограничаване на запека, защото влияят изключително добре на чревната система, стимулират отпадъците да преминат с по-голяма лекота през тялото. Като част от балансирания хранителен режим, фибрите помагат с борбата срещу диабет тип 2 и високия холестерол при възрастните. Диети, богати на храни с влакна намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Също така съдържат полезни растителни съединения наречени „фитонутриентс”, които повишават имунитета на детето.

Препоръки колко влакна да се консумират на ден

Грамовете, които трябва да консумира детето дневно, се определят по формулата години+5=грама дневно. Например, едно 5-годишно дете трябва да получава 10 грама дневно диетични фибри.

Как да увеличим приема на фибри

Увеличете приема на влакна, като дадете на детето си да яде повече плодове, зеленчуци и други растителни храни. Изберете пълнозърнестия хляб, зърнените храни, тестени изделия, и другите зърнени култури. Също така, опитайте се да включите в диетата на детето си бобови растения, включително и нахут, леща, бял боб, както и салати, супи и омлети. Много от изброените храни освен с фибри са богати и на калий и магнезий.

Калий

Калият осигурява нормалната функция на сърцето и мускулите, поддържа баланса на течности  в тялото, производствежда енергия, и помага за развитието на здрави кости. Диета богата на калий помага за справяне с високото кръвно налягане при възрастните. Но за съжаление твърде много деца не получават достатъчно калий.

Препоръки колко калий трябва да се консумира дневно:
• 1-3 години: 3,000 милиграма
• 4-8 години: 3,800 милиграма
•9-13 години: 4,500 милиграма
• 14-18 години: 4,700 милиграма

Как да увеличим приема на калий

освен плодовете и зеленчуците, също така и млечните храни, месото, морските дарове са добри източници калий. Като цяло, колкото по-обработена е храната, толкова по-малко калий се съдържа в нея. За да помогнете на вашето дете да получи достатъчно калий, давайте му поне по един плод или зеленчук при всяко хранене, за да може да свикне и цял живот да поддържа една балансирана диета.

Ако сте загрижени, затова че вашите деца не получават хранителните вещества, от които се нуждаят, говорете с педиатър. И не забравяйте, диетата на детето трябва да съдържа възможно най-малко преработени храни. Надяваме се да сме ви били полезни, защото хубавата диета и културата на хранене се изграждат още в ранна детска възраст. Като създадем правилните навици на нашето дете ще му спестим много заболявания занапред. Освен диетата на детето е много важно и то да спортува. Фибрите помагат за добър метаболизъм, но комбинирани със спорт могат да направят чудеса.

4 задължителни хранителни вещества за вашето дете
4.86 (97.14%) 7 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. llllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta