Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Избор на диета според типа тяло

Типът на тялото е научна класификация на цялостната структура и се определя като комбинация от физически характеристики. Вашите гени определят  типа на тялото ви и начина, по който то ще се развива през целия ви живот. Въпреки вродената ви структура  може отслабвате сравнително бързо с правилен избор на диета и подходящи упражнения за  изгаряне на мазнините.

Съществуват три основни типа тела –Ендоморф, Ектоморф и Мезоморф. Естествено, много рядко човек има характеристики само от един тип тяло, но в повечето случаи има тип, който  доминира.

ЕНДОМОРФЕН тип тяло – избор на диета

Хората с ендоморфна структура обикновено са по-едри, с кръгло лице, меко и отпуснато тяло, широки бедра, голям ханш, бавен метаболизъм и висок брой  мастни клетки. Този тип хора отслабват много по-трудно от останалите, затова е важно избора на диета за отслабване да бъде направен внимателно. Ендоморфите съхраняват телесните мазнини и имат повече вътрешни мастни натрупвания по лигавицата на органите. Те имат нужда от силна мотивация, така че да живеят здравословно и да отслабват постоянно. Най-важно е да се правят  упражнения и ефективно да се изгарят натрупаните мазнини. При този тип хора диетата цели да се ускори метаболизма. Трябва да се извършва физическа дейност, която да бъде интензивна и е с голяма продължителност, но не е препоръчително да се преуморяват. Добре е да не остават без дъх , когато тренират, особено през първите няколко тренировки. Постепенно трябва да се повишава интензивността на упражненията и  ще започнете да отслабвате. Важно е също така да не се прилага диета с драстично ограничаване на храната. Консумирайте плодове, зеленчуци и други нискокалорични храни. Най-добре е да спазвате някоя здравословна и балансирана диета.

ЕКТОМОРФЕН тип тяло – избор на диета

Ектоморфният тип тяло се характеризира с много слаба и издължена структура. Този тип има слабо изразени мускули, изключително бърз метоболизъм, малко телесни мазнини, тесни рамена и тънка талия. Често „ектоморфите“ са смятани за големи късметлии, защото остават слаби, независимо колко ядат, благодарение на бързия си метаболизъм. Основният недостатък на този тип тяло е безформеността, дължаща се на малко развитата мускулатура. Най-важни в този случай са интензивните тренировки и протеинова диета за увеличаване на мускулната маса.

МЕЗОМОРФЕН тип тяло – избор на диета

Мезоморфният тип тяло е този, за който всички мечтаем. Той се характеризира с широки рамене, тънка талия, естествено добре оформени мускули и сравнително бърз метаболизъм. Мезоморфите най-ефективно могат да контролират теглото си, чрез тренировки и здравословно хранене. Диетата при тях е добре да бъде балансирана.

Възможно е всеки тип тяло да се тренира, за да постигне структурата на мезоморфа, но подходите са различни. Затова е толкова важно да знаем към коя категория спада нашето тяло. Така можем по-лесно да се доближим до идеалната фигура, чрез точните упражнения и подходящата диета.

Избор на диета според типа тяло
4.67 (93.33%) 3 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta