Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Видове диети

 Диета с избрано меню        vidove_dieti                      

Диетата с избрано меню се съставя според  списък на всички храни, които може да ядете. Този вид диета е приятен за спазване, тъй като храните сте си ги избрали вие. Но все пак избирате от определени храни и това може да направи диетата ви по-трудна за спазване, ако не сте вкъщи. Затова е важно когато започвате фиксирана диета да подберете продуктите в нея много внимателно и да помислите, че не през цялото време сте си вкъщи. Задължително изберете някои деликатесни храни също така и такива, които са масово консумирани, за да избегнете неудобствата за напред.

Разнообразна диета

Разнообразната диета представлява консумиране на определен брой порции от няколко групи храни. Във всяка една група, храните се равняват на калории. Можете да разменяте едната група храни с друга по ваше желание. Например, „нишесте“ групата може да се състои от една филийка хляб или 1/2 чаша овесена каша, като и двете са приблизително равни по брой калории. С размяната на групите храни, ще имате по-голям избор и дори и да не сте си в къщи винаги може да намерите добър заместител на храната която ви липсва. Най- големият плюс на този тип диети е изграждането на култура за хранене. Когато се интересувате от храните, които консумирате си създавате полезен навик. Дори и след приключването на диетата знаете коя храна какво съдържа и подбирате инстинктивно по-здравословно менюто си. 

Течна диета с хранителни добавки

Течните диети за отслабване, заместват консумирането на няколко ястия например с протеинов шейк. Повечето течни диети са балансирани, съдържат смес от протеини, въглехидрати, и обикновено малко количество мазнини. Необходимите добавки за тази диета се предлагат обикновено на прах и се разтварят с вода. Въпреки че този тип диета е най-лесен за спазване, съответно и най-много рекламиран повечето хора възвръщат килограмите си след това, за повече информация погледнете статията ни „Как да избегнем опасни хапчета за отслабване„. Освен това тази диета не ви учи как да изградите собствена култура на хранене и може би точно поради този факт толкова бързо се възвръщат  изгубените килограми.

Монодиети

Вие трябва да избягвате всяка диета, която се състои от прекалено много лишения, защото това е много важен психологически фактор. Това е идеален пример за диета която не е добра за спазване тъй като може да затрудни метаболизма след приключването й. В монодиетите се консумира един и същи продукт, който е с малко калории и затова те са по-ударни за отслабване. Не се подвеждайте по началните резултати, защото когато се върнете към нормалния си ритъм на хранене бързо може да възтановите свалените с толкова усилия килограми.

Гъвкави диети

Това са диети базирани на подбора на мазнини или калории. Може да бъде съобразена и с двете и според нас това е най-добрия й вариант. Този вид диета е помогнал на много хора да отслабнат и освен това ги учи как да контролират това, което ядат. Един недостатък на гъвкавите диети е, че някои видове следят само мазнините и често позволяват на хората да вземат в неограничени количества от излишните калории. Поради тази причина дори и да сте ограничили мазнините може да не успявате да отслабнете, колкото ви се иска.

Важно е да се изберете диета, с която спокойно можете да живеете и да не ви натоварва! Диетата е хубаво да бъде балансирана и независимо коя сте избрали, помнете че всеки човек е уникален и диетата му трябва да бъде индивидуална. Най-добри резултати ще постигнете, ако комбинирате диетата си с упражнения. Желаем Ви успех!

 

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta