Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Днес 26.09.2010 „Международен ден на сърцето“

Ден на сърцето Днес на 26 септември за втора поредна година се отбелязва и у нас „Международният ден на сърцето“. Той се чества както по цял свят вече и у нас благодарениe на „Дружеството на кардиолозите в България“. Празника се чества с цел да се информираме как да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания . В световен мащаб този празник се чества вече 10 години  на теритотията на над 200 държави. Кампанията се провежда под лозунга „Здравото сърце е в твои ръце“ .

Дружеството на кардиолозите в България и Министерството на здравеопазването организират съвместно кампания за световния ден на сърцето. Утре на 27 септември със подкрепата на „Български червен кръст“ в София, Варна, Стара Загора и Плевен ще бъдат пуснати пунктове за да се измери сърдечно-съдовият риск  от заболявания. На място ще може да проверите своито  кръвно налягане, пулс и холестерол.

Пунктовете в София ще са разположени до пилоните на НДК, на площад „Св.Неделя“ (до входа на метрото), пред народния театър „Иван Вазов“ и в градинката между СУ „Климент Охридски“ и Народното събрание.   Там може да получите на специална бланка вашите резилтати  и необходимите съвети от професионалистите в тази област – как да живеете здравословно със здраво сърце. Телефонният номер за консултации е 035 140 530.

Годишно  17,2 мил. души по цял свят умират от сърдечни болести. Рискът от инфаркт се увеличава значително с напредване на възрастта.  България е на челните позиции по смъртност в Европа според докладите на световната здравна организация. Според кардиолози 80% от риска за сърдечно-съдови заболявания се ограничава при спазване на  здравословна и балансирана диета, спортуване и отказване на цигарите.

Проучвания сочат, че в България около 70% от мъжете и 60% от жените нямат необходимата физическа активност или иначе казано изобщо не спортуват. Друг интересен факт е че 48% от хората прекарват над 290 минути дневно в седнало положение.

Инфарктът е сравнително нова болест, възникнала преди около 100 години. Епидемията на болестта се засилва най-много след Втората световна война. Учените си обясняват този факт с промяната на начина на живот и все по-голямото индустриализиране. Ако нямате кола ще сте по-активни физически, ако нямате компютър и телевизор ще излезете да се разходите, за да избягате от скуката. Но на всички ни е ясно,  че тези неща вече са необходимост, а не просто лукс. Може да погледнете и статията „Здравословни съвети за сърцето“ на сайта ни. Желаем успех на всички, който са решили да вземат мерки в тази насока.

Официалният сайт на „Дружеството на кардиолозите в България” е www.cardiobg.com.

 

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta