Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Йо-йо Ефект

Около 70% от хората, които се опитват да отслабнат, се сблъскват с така наречения йо-йо ефект. Това се получава след като сте били на диета и сте загубили доста килограми. Когато спрете диетата и вече сте постигнали желаното тегло, веднага се връщате към „нормалното“ си хранене на високо калорични и вредни храни или дори започвате да ядете повече. Така не само качвате обратно загубените килограми, но и още. После отново минавате на диета и така ставате част от един безкраен цикъл.

Basal Metabolic Rate

ВМR(Basal Metabolic Rate)  всъщност представлява калориите, които са ни необходими само за нуждите на тялото ни-поддържане на постоянна телесна температура, възпроизвеждане на клетки, изпомпване на кръв от сърцето, „захранване “ на мускулите докато са в покой, т.е. ние се нуждаем от тази енергия дори ако прекараме целия ден в леглото! Средно човешкият организъм се нуждае от 70 калории на час – малко по-малко докато спим и малко повече докато сме будни.

Нещо, което не е добре известно, е фактът, че ВМR при хората с наднормено тегло е доста по-голям, отколкото при един слаб човек. Когато отслабваме  ВМR намалява. С други думи, ако сте загубили 10 кг при строга диета и редовни физически упражнения, количеството енергия, което тялото ви ще изгаря за нейните основни процеси ще бъде по-малко, отколкото е била преди. Затова преди да се завърнете към предишните си хранителни навици трябва да отчетете този факт. Може да използвате нашия BMR калкулатор.

Йо-йо ефектът се счита за метаболитна катастрофа. Какво се случва в човешкото тяло, когато цикълът на загуба на тегло и наддаване се повтарят отново и отново?

Всеки път, когато разрушителният  йо-йо цикъл се повтаря, способността на организма ви да изгаря мазнините намалява, докато не се стигне до момент, когато загуба на тегло става почти невъзможно. Все пак има решение и при тази ситуация. Ако приемате много ниско съдържание на мазнини, храни, богати на фибри  и редовни физически упражнения, в крайна сметка ще започне да отслабвате. Това може да отнеме много дълго време, ако сте били жертва на йо-йо ефекта, но ако увеличите физическата активност това ще намалили BMR. Това е една от причините, поради които експерти изтъкват ползата от упражненията и  нискокалоричната диета едновременно, за да се постигне намаляване на теглото.

Ако сте били хванати в капана на йо-йо диетата, трябва да бъдете търпеливи и да позволите на тялото бавно и постепенно да губи тегло и  да комбинирате диетата с редовни, интензивни физически упражнения. Тук е уловката да намалите теглото си. След като отслабнете, трябва да се придържате към диета с ниско съдържание на мазнини и да я спазвате  постоянно!

Затова преди да започнете диета се консултирайте с вашия лекуващ лекар. След постигане на желания резултат помнете, че най-важното е тялото ви да свикне с новите килограми. Не се връщайте веднага към предишните си хранителни навици!

Йо-йо Ефект
5 (100%) 1 vote
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta