Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Диета по кръвна група

диета по кръвна група

Според кръвната група на човек (А,B,O,AB) може да се определи кои храни по-лесно се разграждат в  организма му. В книгата „Как да се храните правилно спрямо вашата кръвна група“, лекарят Питър Д’Адамо описва идеята си, че кръвната група на човек определя – кои храни са здравословни за него и кои не са. В книгата са представени антропологичният произход на всяка от четирите кръвни групи и се обяснява, защо всяка кръвна група разработва специфични антитела срещу определени храни.
Антителата са протеини в кръвта, които идентифицират вещества, които са чужди за организма. Специфичните протеини наричани lectins се срещат във всички храни. По време на храносмилането, lectins се освобождават от храната, която консумираме. При влизането им в кръвния поток, някои от въпосните lectins се свързват с червените кръвни клетки. Този процес се нарича аглутинация. Д-р Д’Адамо обяснява, че този процес причинява много здравословни проблеми като болки в стомаха, лошо храносмилане, главоболие, диария, чернодробни заболявания, проблеми с бъбреците и др.
В диетата се включват подробни списъци на храни, които са полезни за всяка кръвна група. Списъците включват храни, които всеки вид кръв трябва да избягва и храни, които са неутрални или доброкачествени. Д-р Д’Адамо съобщава, че тази диета помага не само за подобряване на здравето, но и за постигането на идеалното тегло.
Ползи от диета според типа кръв:

Диета при кръвна група 0

 • Загуба на тегло.
 • Намаля риска от кръвни съсиреци, предотвратява нарушения и възпалителни заболявания, включително артрит, хипотиреоидизъм, язва и астма.

Диета при кръвна група А

 • Загуба на тегло.
 • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, анемия, нарушения на черния дроб и жлъчния мехур, както и диабет тип I

Диета при кръвна група Б

 • Загуба на тегло.
 • Намаляване на риска от диабет тип I, хроничен синдром на умората и автоимунни заболявания като болестта на Лу Геринг, лупус и мултиплена склероза

Диета кръвна група AB

 • Загуба на тегло.
 • Намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, или анемия.

Произход

В 1901 г. д-р Карл Ландщайнер открил, че има четири вида човешка кръв и ги нарича A, B, АВ и О. Той открил, че видовете кръв не са съвместими един с друг, поради различните антитела. Тези антитела са причина кръвта да се съединява заедно, ако друг тип кръв се смесва с вашата. Според д-р Адамо храната може да предизвиква кръвните клетки да станат лепкави и да се смесят с храната в един процес наречен аглутинация.

Бащата на д-р Д’Aдамо, Джеймс също е лекар и забелязал, че различните диети работят по-добре с някои пациенти от колкото с други. В книгата си, „За един човек храната е за някой друг отрова“, той обяснява тази разлика на кръвна група. Д-р Петър Д’Адамо продължава изследванията на баща си чрез изучаване на аглутинационният процес, който възниква между определени видове кръв и някои храни. Той смята, че е резултат от еволюцията на уникалните различни видове кръв.

Антрополозите са проследили произхода на всяка кръвна група. Най-ранният човешки тип кръв е О. Тъй като това е кръвната група на древните ловци-събирачи и при тях е доминирало яденето на месо, те развиват антитела срещу lectins открит в земеделски храни като пшеница и други зърнени храни. Д-р Д’Адамо показва, че хората с тип О кръв, трябва да ядат храна по-близка до древните им прадеди-това е една диета с повече месо и по-малко зърно.

Следващият тип кръв е А група. В условията на променитe на околната среда, хората започват да отглеждат храна, а не само да ловуват. Диетата измества месото и е основана главно на растителна основа. Тъй като храненето се променя в кръвна група А се развиват антитела за lectins за месо. Според д-р Адамо, хората с кръвна група А имат антитела срещу много lectins съдържащи се в месото и ще трябва да се придържат до голяма степен към вегетарианска или растителна основа на диета.

Тип кръв Б група. Когато древните народи мигрират и се адаптират за по-нататъшно изменение на климата и кръвна група Б еволюира. Диетата включва, както меса така и растения, както и млечни продукти. Д-р Д’Адамо вярва, че това е причината хората с кръвна група Б да имат по-малко развити антитела срещу lectins, открити в месо и зърно. Също така смята, че това е защо хората с кръвна група Б са по-толерантни към млечните продукти в сравнение с други видове кръв.

Послeдният тип кръв е AB. Това е рядко срещана кръв и до днес по-малко от 5% от населението на света са с кръв AB. Тип AB еволюира, като А и Б кръв видове се смесят. Д-р Д’Адамо описва тази кръвна група като комплексна кръв с много сили и много противоречия.

Описание

Д’Адамо разделя всички храни в шестнадесет групи храни.

Хранителни групи:

 • Месо и птиче месо, свинско месо, пиле и морски дарове-риби и миди
 • Млечни продукти и яйца, мляко, кисело мляко, сладолед, сирене, яйца и т.н.
 • Масла и мазнини-всички масла като фъстъчено масло, ленено масло, сусам масло и т.н.
 • Ядки и семена
 • Фасул и бобови растения – всички видове фасул и грах
 • Зърнени храни-овес, ечемик, пшеница, царевични люспи, ориз и т.н.
 • Хляб и кифли – всички печени стоки като хляб, бисквити и т.н.
 • Зърнени и тестени изделия – брашно, елда, юфка, спагети и т.н.
 • Зеленчуци – всички зеленчуци, маслини, чушки и авокадо
 • Плодове – пресни плодове, сушени плодове и консервирани плодове
 • Сокове и течности за всички плодови сокове
 • Подправки – всички пресни и сушени подправки, сиропи, соев сос, както и други сосове, които не са на млечна основа
 • Подправки – майонеза, горчица, кетчуп, желета и конфитюри, кисели краставички, туршия и други за салати
 • Билкови чайове – всички билкови чайове
 • Други напитки – кафе, черен чай, зелен чай, вода сода, colas, вино, бира и алкохол

В рамките на всяка от шестнадесетте групи храни, той описва отделните храни, които са фактор за увеличаването на теглото, храни спомагащи за загуба на тегло, полезни храни, неутрални храни и храни, които да се избягват. Този начин на хранене е уникален и индивидуален за всяка кръвна група. Например, пилето се счита за неутрална храна за хора с кръвна група О и кръвна група А и е в списъка с храни, които да се избягват от хора с кръвна група Б и AB. Друг пример е зърното и пшеницата. Д-р Д’Адамо твърди, че не съществуват пшенични продукти, които да са от полза за хората с тип О кръв. Те трябва да се избягват. Също така, той съветва хората с тип Б кръв, да избягват пшеница. От друга страна пшеница е много полезно за хората с кръвна група А и неутрална за хората с кръвна група АВ. Има рецепти и примерни менюта за всяка кръвна група.

В допълнение към конкретните и подробни диетични насоки, се включват и съвети за всяка кръвна група по отношение на въздействието на стреса върху тялото и стратегии за справяне със стреса. Д-р Д’Адамо очертава най-добрите добавки за всяка кръвна група и най-добрите упражнения за хората, от всяка кръвна група.

Функция

Храненето според кръвната група се основава на факта, че всички храни са lectins или протеини, които взаимодействат с антитела в кръвта. Д-р Д’Адамо е тествал повечето храни и към кои видове кръв реагират отрицателно.

С цел да се обърне внимание на проблемите, причинени от аглутинация, един човек трябва да избегне или да ограничи от консумацията на храни, които я предизвикват. Д-р Д’Адамо е тествал храни, за да определи кои храни реагират отрицателно, с кои видове кръв. Следвайки храненето според кръвната група, тези храни нарушители lectins могат да бъдат избегнати, и здравето може да бъде подобрено.

В допълнение към основните видове кръв A, B, АВ и О има много подтипове. Това са други фактори, които се съдържат в кръвта. Тези допълнителни подтипове включват secretor статус и Rh. Rh е част от кръвта, която определя дали една кръвна група е положителна или отрицателна. Коефициентът Rh на кръвна група не се влияе от храната.

Secretor статус влияе на диетата и участва във функциите на организма. Secretor статут се отнася до това дали или не антигени на кръвната група, се намират в други течности от тялото като слюнка и урина. Приблизително 80% от всички хора са secretors. За тези хора, кръвната група може да се определи чрез тестване на други телесни течности. В останалите 20% от населението, антигени на кръвната група се срещат само в кръвта. Според д-р Адамо D’, secretors са по-чувствителни към взаимодействия с храни lectins. Има един тест, за да се определи дали едно лице е secretor, но тъй като 80% от населението са secretors, шансовете са повечето хора, които опитват храненето по кръвна група са secretors.

Предпазни мерки

Кръвната група на човек никога не се променя.Въпреки това има много заболявания, които променят характеристиките и. Болест като диабет, хипертония (високо кръвно налягане) и сърдечни заболявания, които могат да повлияят например при кръвна група О, като след диетата намалите консумацията на месо и увеличите приема на плодове и зеленчуци. След тази диета може да бъде опасно, ако промените рязко режима си на хранене.

Потреблението на млечни продукти може да причини неудобство на хората с физически непоносимост лактоза, независимо от кръвна група. Обратно ограничаването им може да доведе до приема на малко калций и  заболявания свързани костите. Някои организми с дефицит на протеин или анемия, се налага да консумират повече месо, за да се застраховат с достатъчно потребление на протеини, независимо от кръвна група.

Рискове

Попитайте Вашия лекар:

 • Дали тази диета подходяща за вас?
 • Колко дълго трябва да спазвате тази диета?
 • Има ли някакви специални предпазни мерки, които трябва да спазвате?
 • Какви са потенциалните рискове за здравето, ако има такива, за вас?
 • Има ли някакви лекарствени предпазни мерки които трябва да знаете?
 • Ще имам ли нужда от хранителни добавки, ако започнете тази диета?
 • С оглед другите ви заболявания, тази диета безопасна ли е за здравето?

Този риск и фактът, че няма научни доказателства в подкрепа на диетата трябва да бъде подчертан, тъй като няма данни, които потвърждават ефективността на тази диета за хора с медицински проблеми. Хора със заболявания като диабет, коронарна болест, нарушения на чернодробната функция, или бъбречно заболяване не бива да спазват тази диета на собствена глава без консултация с лекар.

Научни изследвания и общо одобрение

Общо приемане

Въпреки че много последователи на диетата подобряват своето здравето и отслабват, диета според кръвна група не е широко приета. Д-р Д’Адамо цитира много антропологични и микробиологични изследвания в подкрепа на теориите си. Критиците обаче твърдят, че в тях почти няма данни в подкрепа на тази диета. Те го обвиняват, че не е добре проектирана и няма добър контрол на проучванията, за да подкрепи твърдението си, че кръвната група е от решаващо значение за въздействието на начина на хранене. Отбелязват, че той не е направил необходимите изследвания, че lectin протеин в храната предизвика кръвните клетки да се държат заедно.

Освен това те твърдят, ако аглутинация е толкова широко разпространена, колкото д-р Д’Адамо твърди, хиляди хора ще умират всяка година от органна недостатъчност, причинена от този процес и че патолозите лесно ще намерят доказателство за това негово твърдение. Все още няма представени такива доказателства. Критиците твърдят, че малкият набор от критерии, основаващи се единствено на кръвната група е равносилно на биологични астрология. Характеризираики всички хора с кръвна група О, като ловец-събирач, които се нуждае от месо и хората с кръвна група А, като по-пасивни земеделци, които ще се възползват най-много от почти вегетарианска диета. Критиците смятат, че това  е твърде опростена характеристика, тъй като хората като генетичното разнообразие е далеч по-голямо.

Ключови термини

Аглутинация – съсирването на клетките.
Антитела – протеините в кръвта, които търсят, за да унищожават чужди тела или вещества в организма.
Lectins – протеинови вещества в храните, които се свързват с въглехидратите в кръвта и я карат да се съсирва.
Rh фактор – вид кръвна група може да бъде положителна или отрицателна.

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
5 коментара
 1. Много полезна и изчерпателна статия. По принцип не си падам по диети, но напоследък се оглеждам тази ми влезе в списъка :))) Другата възможност е тази при която ядеш само месо, чух от приятели,ч е помогала..

  • Диета, в която се яде само пилешко месо ли имате предвид? 🙂

  • Здравей те! Искам да Ви кажа , че целия си съзнателен живот е бил в процес на търсене и спазване на диети. Тази според кръвната група я чух съвсем случайно и реших да я пробвам – има страхотен ефект. Храниш се , не си гладен и в същото време отслабваш. Само за около месец свали около 8 кг. Чувствах се добре. Вярвам и защото пробвах диетата на д-р Емилова и за 1 месец свалих 1кг. Разболях се от глад , сега разбирам и защо. Аз съм 0 кръвна група и наблягах на портокали , а това е противопоказно за мен и наистина не са ми подействали. От тук се замислих че хората сме различни и не могат едни и същи диети да помагат на всички. Проблема ми сега е , че не ми идва на ум разнообразие от реццепти , просто не се сещам как и какво да си приготвя. Ако някой се храни според нея моля дайте ми няколко примерни рецепти. Поздрави Вили

 2. Dietata v koqto se qde samo ednoobrazna hrana e VREDNA,tova e logichno!!!

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta