Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Диета „Южен плаж“

южен плаж Диета „Южен плаж“ е една от най-популярните диети на всички времена. Тази статия ще ви помогне да разберете основна информация за диетата. В следващите дни ще публикуваме примерен хранителен режим, както и какви храни са разрешени и така и ще имате възможност да съставите сами диета.

Какво представлява Южен плаж диета?

Диетата на Южния плаж е разработена от д-р Артър Aгатстон и публикувана в книгата „Южен бряг Диета: вкусна, съставена от лекар, съвсем проста за бързо и здравословно отслабване”.
Тази диета се фокусира върху един здравословен баланс между въглехидрати и мазнини  или по точно казано добри въглехидрати и мазнини. Силно преработени храни като тестени изделия, сладкиши и безалкохолни напитки са абсолютно забранени. Д-р Агатстон твърди, че намаляването на лошите въглехидрати ще ви помогне да преработите това, което ядете по-ефективно и ще подобри инсулиновата ви резистентност, която води до отслабване.

Основи етапи

Диета Южен плаж е разделена на три отделни фази. И трите фази включват специфични допустим храни, хранителни планове и рецепти.

Фаза 1

Първата фаза, е с продължителност две седмици и е най-строга от трите. Това е периода, в който най-много се ограничават въглехидратите от дневния ви хранителен режим, в това число плодове, хляб, ориз, картофи, макаронени изделия, захар, алкохол и тестени изделия.

Трудна ли е тази диета за спазване?
След като свикнете и премахнете от менюто си така наречените „лоши въглехидрати“ … Не, няма да ви е трудно. Д-р Агатстон твърди, че ще свикнете с яденето на добри въглехидрати и мазнини дори и след като сте спрeли диетата.

Много от феновете на диета „Южен плаж“ се кълнат че глада за сладкиши и други лоши въглехидрати е изчезнал още през Фаза 1.
За някои хора Фаза 1 може да бъде удължена и след две седмици, но не трябва да се превръща в постоянен начин на хранене.
Д-р Агатстон казва, че дори ако сте почитател на хляба и тестените изделия, вие ще можете да преминете през Фаза 1 безболезнено. Идеята му е, че в крайна сметка ще загубите желание да ядете от този тип храни, тъй като всичко е на психическа основа.Теорията зад Фаза 1 е, че се случва промяна вътре в нас, която засяга начина, по който тялото ни реагира на храната, която ядем (главно това ни кара да трупаме излишни килограми). Когато ключът е включен, ние желаем храни, които всъщност са главният виновник за съхранението на мазнини в тялото. Според д-р Агатстон, в края на първите две седмици промяната е стигнала до изключена позиция. Може да ви звучи малко зле обяснено, но цитираме от книгата на д-р Агатстон страница 4, 5 и  повярвайте, че на английски звучи много по-ясно. Извиняваме се ако някъде сме допуснали грешки или не добре приложени сравнения. Може да ни напишете коментар и ще се постараем да корегираме тази или която и да е друга статия.

Принципът на Фаза 1 е, че като се следвате определен диетичен план, може да коригирате начина, по който тялото ви реагира на храната. По времето, когато започвате да добавяте някои от забранените храни обратно в диетата си, тялото ви има възможност да се адаптира естествено, когато процеса е плавен.

Фаза 2

Сега можете да започнете да добавяте храни към фаза 1 (забранения списък). Вие решавате кои храни да добавите и кои не. Може да изберете например: хляб, тестени изделия, картофи, ориз, зърнени храни или плодoве. Естествено не може да ги изядете всички, но пък повече няма да бъдат табу. Нека това ви крепи през първите 2 седмици. Ключът тук е отново да се въведат тези храни, само че в умерени количества и да не ги ядете толкова често, колкото преди. След като 2 седмици не сте ги консумирали изобщо със сигурност тази фаза няма да ви затрудни.

Фаза 3

Фаза 3 е последната и най-слабо ограничителна фаза на диета „Южен плаж“. Д-р Aгaтстон казва, че стига да продължите да следвате някои основни правила, тази диета ще се превърне в начин на живот и ще продължи да поддържа теглото ви в норма. Както при всяка друга диета след приключването и трябва да избегнете рязка смяна на хранителния режим, защото в противен случаи рискувате да качите свалените с толкова лишения килограми. Както написахме в началото на статията ще се постараем в близките дни да ви дадем примерен хранителен план за тази диета. Желаем ви успех при избора на диета!

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. какъв е примерният режим на хранене?

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta