Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Пилатес

Пилатес

Пилатесът е измислен и разработен през 20-ти век от Джоузеф Пилатес. Тази система от упражнения е насочена към подобряване на организма чрез постигане на по-добър тонус и включва всички мускулни групи, като едновременно с това развива начина на дишане, подобрява стойката и учи на една по-добра умствената концентрация.
Пилатес помага за подобряване на общото равновесие и сръчност (координация), както и усъвършенства тялото, като помага за подобряване на гъвкавостта. То е изключително добра терапия за възстановяване от контузия и дегенеративни заболявания. Най-хубавото е, че пилатес упражненията са лесни за практикуване (комбинация между йога и гимнастика) и дават много добри резултати. Затова пилатес може да се практикува от всеки, независимо от неговата възраст и опит в упражненията. Факт, е че много пилатес упражнения са проектирани за изпълнение с уреди, но има и много упражнения, които може да практикувате сами в къщи.

Кой е Джоузеф Пилатес

Джоузеф Пилатес е роден и израснал в Германия. Още като дете той страда от рахит и други заболявания. Когато пораства решава да укрепи неговото слабо и немощно тяло, като така придобива големи познания в здравеопазването и различните видове упражнения. Той започва да експериментира с различни методи за упражняване включително йога и бокс, за да заздрави тялото си. Той нарекъл този метод „contrology“ заради съсредоточаването, което се изисква, за да осъществите контрол над мускулите комбинирани с ума. 
По време на Първата световна война той служи и се занимава с лечението на пациенти, които са с различни видове увреждания, а някои изцяло неподвижни. Това е мястото, където се ражда изкуството пилатес. Той е много изобретателен и използва различни приспособления за упражнения и рехабилитация. Например пружини, които са били прикрепени към леглата. Той разработва техники на съпротивление и забелязва бързия напредък на пациентите си. Това довежда до разработването на машина, известна в момента като „реформатор“.

След края на войната се премества в Ню Йорк, за да отвори собствено фитнес студио, където тренира богатите и знаменитостите по онова време. Продължава да развива своите техники  написал няколко книги за фитнес, но никога не изготвил цялостна официална програма за обучение. Сега в 21-ви век последователите на Джоузеф Пилатес имат много версии и интерпретации на неговите методи, но всички те запазват неговите принципи.

Ползите от Пилатес

Доказано е, че пилатес упражненията са от полза във всички аспекти на човешкия живот. Тялото е тренирано и тонизирано, стойката се подобрява. Стресът и изтощението намаляват, а сънят се подобрява. С редовна практика умът придобива по-голяма яснота и чувство за благосъстояние. Всяко нещо изисква совите усилия и време, но в този случай усилията ви не са хвърлени напразно.

 Резултати от Пилатес

  • Подобряване на баланса
  • Подобрена гъвкавост
  • По-добра координация
  • По-малко стрес
  • Подобряване на дишането
  • Подобряване на имунната система
  • Подобряване на храносмилането
  • Подобряване на кожата и косата

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta