Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Диетата на Аткинс

 Произход

Създадена от доктор Робърт Аткинс, като революционна за времето си диета, тя и до днес има много привърженици, но разбира се и противници. Аткинс е лекар, привърженик на здравословния начин на живот и диетата му не е измислена за ден или два, а след много изследвания и тестове. Този начин на хранене е бил революционен за времето си, защото като цяло агитира към природосъобразен начин на живот и към здравословни навици. Различна е от другите диети, защото помага да отслабнете не с глад, а с регулиране на приеманата храна, което ако превърнете в начин на хранене, гарантира запазване на теглото и по-качествен и дълъг живот.

Преди да започнете тази, или която и да е друга диета трябва да знаете, че диетите са направени за здрави хора, които имат проблеми с теглото си. Те не са подходящи за хора, страдащи от различни заболявания, които могат да се обострят вследствие на диетата. Не са предназначени и за такива, които си мислят, че имат проблем с теглото и просто от суета или заблуждение искат да отслабнат. По този начин те само ще навредят на организма си, ако имат оптимално тегло и искат да го намалят.

Диетата на Аткинс се основава на равновесие в храненето, на балансиран прием на всички вещества, от които имате нужда. Това не е хранителен режим за една седмица или диета от рода 5 кг за 5 дена. Тук трябва да сте постоянни, да преосмислите менюто си и начина си на живот. Главното в диетата е максимално намаленият прием на въглехидрати, като може да си хапвате достатъчно количество мазнини и белтъчини.

Диетата на Аткинс е разделена на четири фази

I фаза

Намалявате количеството на приеманите с храната въглехидрати до 20 грама на ден, което ще доведе до видимо отслабване.

II фаза

Ппостепенно увеличавате количеството на въглехидратите, с по 5 грама на седмица. Когато забележите, че спрете да губите тегло, а започвате дори да наддавате. От този момент започвате обратното действие, махате по 5 грама въглехидрати, докато пак започнете да отслабвате. Това е оптималното количество за вас и трябва да се придържате към него.

III фаза

При нея се цели запазване на подходящото за вас тегло, като увеличите въглехидратите с по 10 грама на седмица и стигнете нивото, при което все още отслабвате.

IV фаза

Това може би е най-лесният етап, защото вече може да си позволите да хапвате повече неща, като пак внимавате само за въглехидратите.

Как действа и кои храни трябва да ядем

Тайната на диетата е в това, че за да има енергия нашият организъм преработва мазнините и въглехидратите. Когато му намалим количеството на подаваните въглехидрати, той ще започне да изгаря натрупаните мазнини, които обикновено са под формата на наднормено тегло. За да разберете обаче какво точно количество въглехидрати трябва да приемате са необходими постоянни изследвания, следене и мерене на всяко късче храна, което за повечето хора е натоварващо. Но ако сте решили да отслабнете това ще е само малка пречка за вас. Въглехидратните храни, които трябва да избягвате са сладки и тестени продукти, някои плодове, каши, ориз. Затова пък може да приемате каквото си искате количество от останалите вещества, но пак с едно наум, защото не може да сте сигурни колко въглехидрати има в състава им. Освен това, въпреки, че може да ядете повече храни отколкото при други диети е добре все пак това да става контролирано, защото и от тях може да се напълнее. Също така необходими са физически упражнения и ако се налага допълнителен прием на витамини и минерали, за да не почувства организмът ви липса на някои важни елементи. Като странични ефекти от диетата може да се спомене отпадналост, умора, главоболие, дори виене на свят, запек.

При всички случаи не започвайте диетата на Аткинс, само защото тя е подействала при някоя приятелка или защото сте я чули от някъде. Всеки трябва да се подложи на диета съобразена с неговото индивидуално състояние и нужди, начина му на живот и хранене. При започване и при неразположение по време на спазването на хранителния режим се консултирайте с лекар.

Диетата на Аткинс
5 (100%) 2 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta