Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Как да изберем диета

Свикнали сме да приемаме диетата като нещо моментно, като прищявка, като разнообразие и какво ли още не. Диетата обаче е много по-сериозна промяна, тя изисква внимателно използване, правилно избиране, правилно дозиране. За да си изберете диета, трябва да разбирате смисъла й, да имате нужда от нея, да знаете как действа и т.н. Диета не се започва, защото някоя приятелка е отслабнала и искате и вие. Не се започва и, защото всички говорят за тази диета и сте решили и вие да опитате.

В днешно време има изобилие от диети. За всеки вкус има по няколко, но това пак не е причина да избираме според желанието си. Диетата трябва да е индивидуално съобразена, изчислена, предвидена, помислена.

Диетата е промяна не само в начина на хранене, тя е много по-мащабна промяна. Тя е един вид лечение и от правилния й избор зависи цялостното състояние на човека.

Неправилно избраната диета може да влоши здравословното ви състояние. Затова тя  трябва да бъде съобразена с него. При наличието на някакво заболяване, само лекар диетолог може да ви каже коя е подходящата диета за вас и то след назначени изследвания.

Другото, с което трябва да съобразите диетата си, е начинът ви на живот и хранене. Не може тотално да се откажете от храните, които консумирате и да преминете на съвсем непознати и нечувани храни. Тялото ви е свикнало на определени продукти и рязкото им премахване от менюто и заменяне със странни и нетипични храни, няма да му се отрази добре. Прегледайте всички продукти в една диета, която мислите, че може да е подходяща за вас. Ако има храни, които не ви понасят, не бихте ги яли по никакъв начин и т.н. е по-добре да не я започвате. Диетата не трябва да е мъчение, а приятна промяна. И физически и психически тя не трябва да ви натоварва.

Избягвайте бързи диети, само с един или два продукта и диети, при които менюто е толкова бедно, че трябва да гладувате. Възможно е спазвайки ги да отслабнете, но това ще е временен ефект и после килограмите ще се върнат. Не се връзвайте на диети, които ви обещават, че ще отслабнете без да правите нищо. Най-малкото с всяка диета е нужно и физическо натоварване и приготвяне на храната по определен начин, а всичко това изисква и време и усилие.
Добре е при избора на диета да внимавате тя да включва храни, които доставят всички необходими вещества на организма. Не го лишавайте за дълго от това, което му е отредила природата, защото той ще реагира неприятно. Правилната диета е разумно съчетание на витаминозни и здравословни храни, достатъчно течности и движение. При нея резултатът идва по-бавно, но затова е по-сигурен и качествен.

При избора на диета обърнете и внимание на калориите, които тя осигурява. Ако са по-малко от 800 се консултирайте с лекар, защото може да е опасно за вас. Толкова строги диети не са подходящи за всички, а само за хора с наднормено тегло.

Преди да започнете диета си отговорете на следните въпроси

По-щастлива ли ще съм, ако отслабна

Ако се колебаете в отговора на този въпрос, реално нямате нужда от диета и тя е някаква моментна прищявка. Но ако отговора е положителен, ще имате мотивация да спазвате диетата стриктно и да постигнете резултат.

Подходящо ли е в момента да започна диета

Ако имате проблеми в работата или вкъщи, не е сега времето да се подлагате на допълнителен стрес. Лош период са и струпването на много празници, защото тогава винаги има какво да ви изкуши и да развали настроението ви. Изберете спокоен период, когато може да обърнете достатъчно внимание на храненето.

 Ще мога ли да се справя

Да разбира се, че вие сте тези, които ще отслабват, но си помислете дали може да разчитате на разбиране и помощ от близки и приятели. Ако смятате, че те няма да ви разберат и ще ви се подиграват, дори и да не е открито, това рано или късно ще ви демотивира.

Както виждате тук не ви даваме универсална формула, с помощта на която да изберете диетата си и да знаете, че това е най-правилния и точен избор. Тук ви караме да се замислите при избора, да осъзнаете важността на правилно избраната диета и да подходите внимателно, отговорно и сериозно към промяната на хранителния си режим. Всички ние сме различни, затова е нормално и диетите да не са универсални, а за всеки човек да има индивидуална.

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. S jelanie vsi4ko se postiga.Samo da zapo4ne6 ne stiga,trqbva i da go zavqr6i6

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta