Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Калории в храните – колко да приемаме


За да сметнете правилно колко калории поемате, трябва да знаете колко въглехидрати, мазнини и протеини има във всеки продукт. Лесно е, ако консумирате само едно нещо и на опаковката му са дадени тези данни. Но ако е смес от храни тогава е необходимо да съберем калориите на всички тях. Да вземем за пример един шоколад – Млечен с ягода и йогурт. Той съдържа цели 526 kcal, което си е доста. На опаковката му е написано и, че съдържа 7 грама белтъци, 58 грама въглехидрати и 29,5 мазнини. Ако нямахме написани калориите можехме да ги сметнем така:

(7 грама х 4 калории) + (58 грама х 4 калории) + (29,5 грама х 9 калории) = 28 + 232 + 265,50 = 526 калории

като помнете, че хранителните калории са всъщност килокалории. Може да погледнете и нашата статия „Някои продукти и техните показатели“.

грам протеин = 4 калори

1 грам въглехидрати = 4 калории

1 грам мазнини = 9 калории

1 милилитър твърд алкохол = 7 калории

Оказва се обаче,  че не всички калории са еднакви. Важен е източникът на калории, за да бъде менюто ни по-здравословно. Белтъците и сложните въглехидрати са за предпочитане като източник на калории в сравнение с мазнините. Мазнините пък от своя страна не трябва да се изключват напълно от менюто, защото са необходими за производството на хормони и усвояването на някой мастно разтворими витамини. Но тези мазнини може да си набавим и от рибата, а не например от обсъждания по-горе шоколад.
Използвайки пристрастеността на днешното общество към броенето на калории и желанието за отслабване, доста производители предлагат различни нискокалорични или пък съвсем без калории продукти. Но до колко това е реално и с какво ни заблуждават.

Диетично олио

Диетичното олио обаче не ви помага да отслабнете. Независимо от какъв продукт е направено в един грам от него има 9 калории. Различните видове олио просто съдържат различни витамини. Така че етикетът „нискокалорично“ не трябва да ни подлъгва и е добре да внимаваме с него. Маслото е по-нискокалорично от олиото, защото то винаги е смес от мазнини и вода.

Диетични напитки

Внимателно трябва да консумираме и нискокалоричните напитки. За да имат по-малко количество калории при тях захарта е заменена със захарин, който реално е лекарство и не е подходящ за всички, например не трябва да се дава на деца, бременни и кърмачки. Захарта може да замените с мед, ако сте на диета. Той съдържа вода, което намалява калоричността му, а и медът има свойството да намалява апетита, тъй като увеличава кръвната захар.

Захарни изделия

От сладките изкушения е добре да избягваме сладоледа и шоколада. В 100 грама сладолед се съдържат средно 220 калории, а в шоколада количеството им варира от 450 до 650 калории, което си е направо калорийна бомба и с консумацията му ще напълнеете бързо, без да се усетите.

От всичко изписано до тук става ясно, че внимателно трябва да се борави с калориите. Нито да се прекалява, нито да се достига до крайности и да се намалява прекалено количеството им. Затова е невъзможно да се направи идеална диета, която да е подходяща за всички, и е добре при желание да отслабнем да преразгледаме цялото си меню и да се научим да се храним правилно. Трябва да се придържаме не само към пресмятането на калории, а и към избягване на прекаляването, с каквато и да е храна и към повече спортуване. Защото каквато и нискокалорична храна да изберете, ако изядете голямо количество от нея, ефектът ще е същият.

Калории в храните – колко да приемаме
4 (80%) 5 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta