Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Какво са калориите

Една калория от тук, една калория от там и бързо се натрупва цял килограм. Макар и шеговито стихчето показва с какво свързваме калориите. Почти винаги ги употребяваме или чуваме, когато става въпрос за диети. Дори и децата знаят, че от много калории се напълнява, а малкото калории помагат да отслабнете. Само сериозно заелите се с диети и то определени диети се заемат да пресмятат всяка калория, което ни се вижда прекалено сложно. Но само това ли са калориите и как да ги опознаем по-добре и да разберем каква точно е ролята им в живота ни?

Реално калорията е единица за измерване на енергия. Образно може да си представим, че 1 калория е необходима, за да се повиши с един градус температурата на 1 грам вода. Единицата килокалория е дефинирана в началото на 19-ти век от професор Никола Клеман. Но как това се свързва с храната. Както знаете, нашето тяло изразходва мазнините, които постъпват в него от храната, за да получава енергия. За да знаем колко енергия ще получим, е необходимо да знаем с каква калоричност е храната, която приемаме. Затова почти всички продукти, които консумираме, имат отбелязано какво количество калории биха доставили на организма. Това количество е установено с помощта на изследвания, но така или иначе ние го приемаме, защото няма как да си го сметнем сами. Енергията, която ни дават храните и се измерва с калориите ни е нужна постоянно. Всичко, което приемаме, напитки и храни ни доставя тази енергия.

1 килограм от нашето тегло е приблизително равно на 7800 килокалории. Това на теория означава, че ако напълнеем с един килограм, ще имаме излишни 7800 kcal, които трябва да изразходим. Но на практика те са по-малко, защото тялото ни, усвоявайки енергия ги преобразува в мазнини, мускулна маса и други. Затова и при отслабване и спазване на диета ако намалите приема на калории с 7800 kcal не означава, че ще смъкнете точно 1 килограм, защото освен мазнини, ще стопите и мускулна маса.
 

 Трудно е да си изчисляваме сами калориите, които поемаме, защото макар да знаем по колко калории се съдържа в единица вещество, то почти няма храни, които да са съставени само от едно вещество.

Има и продукти с така наречените „празни калории“, т.е. те доставят на тялото ни само енергия и нямат никаква хранителна стойност. Ако прекалим с количеството калории това неминуемо се отразява на теглото ни. Затова много е важно при диетите да се следи количеството на приетите калории. Средното количество необходимо на един човек е 2000 калории дневно. За мъжете това, количество е малко по-високо, тъй като те имат повече мускулна маса. Дори и да не правите нищо, тялото ви изгаря калории, но те са прекалено малко. Затова почти винаги диетите са комбинирани с физически упражнения. По този начин едновременно се намалява приемът на калории и се увеличава количеството на изгорените, а тялото отслабва.

Грешно е при диета да се гладува. Това стресира тялото, то се приспособява към новото количество калории, спира да топи мазнини и дори може да започне да трупа, за да има запаси. Затова е добре хранителният режим, който спазвате да е преценен и контролиран. Ако имате навика често да се подлагате на всякакви диети, калорията ще стане ваш враг и ще пълнеете.

Какво са калориите
5 (100%) 1 vote
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
3 коментара
  1. i posledno ne razbrah kolko kalorii e edin kilogram ???

  2. i az sashto ne razbrah tova zashtoto v drugi saitove pishe che 1 kilogram = 1000 kalorii !!! no tuk ne se rarbira s tochnost!?

  3. Пише си много ясно 7800

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta