Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Цветна диета

Предлагаме ви една забавна и приятна диета. В нейната основа са цветовете. Те са навсякъде около нас, но много малко обръщаме внимание на начина по-който влияят на живота ни. Независимо дали става въпрос за настроение, здраве, почивка и каквото се сетите те ни карат да се чувстваме по-добре или зле. Затова е полезно да знаем какво означава всеки цвят и какво влияние оказва. Интересно, че цветът на храната също не е без значение и трябва да положим повече усилия да се храним красиво и внимателно. Добрата новина е, че цветното хранене ще ни помогне да отслабнем. Затова и диетата е забавна и интересна.

Тя ще превърне храненето ви в карнавал на сетивата, в удоволствие, благодарение, на което отслабвате.

Едва ли досега храната ви е била толкова цветна, обикновено ядем набързо, всичко смесено, загубило цвят и вид. Време е да отдадем дължимото на цветовете и с помощта им да отслабнем. В тази диета е заложено повече на консумацията на плодове и зеленчуци, тъй като при тях цветовете са най-ярко изразени и тялото ни ще ги възприеме максимално. Цветната диета внася и разнообразие в менюто ви, добавяйки продукти, които понякога забравяме, а са важни за организма.

В тази диета не е посочено количеството, което трябва да се консумира от определените продукти, а само вида им всеки ден. Това обаче не означава, че трябва да се прекалява с яденето. Сами преценете до колко може да се ограничите, така че да не преяждате, но и да не оставате гладни. Идеята на диетата е, че цветовете на храната, която приемаме влияят върху физическото и психическото ни състояние. Всеки цвят има различно енергийно въздействие върху тялото ни, стимулира обменните процеси и помага за прочистването на вредните вещества.

Колко се отслабва с „Цветна диета“

Цветната диета не е от бързите методи за сваляне на килограми. С нея може да загубите от 2 до 4 кг на месец. Но затова пък това ще стане без много сътресения и навиците, които ще придобиете ще ви помогнат да продължите със здравословното хранене и след края на диетата. Това обаче прави диетата ефективна, безопасна и лесна. Менюто е дадено за една седмица, но трябва да спазвате цветната диета поне 1 месец, за да има ефект. Ако смятате, че може да издържите и привикнете на начина на хранене, не е проблем да преобразувате менюто си и за повече време.

Структура на „Цветна диета“

Продуктите, които влизат в диетата са с естествен цвят, отговарящ на деня на седмицата. Затова повечето продукти трябва да ги приемате сурови или приготвени на пара, за да не променят цвета си. Месото е изключено, защото макар всички да го свързваме с червения цвят, когато се сготви, то минава в сивата гама. Същото се отнася и за различни готови и полуготови ястия, които макар и шарени са изкуствено оцветени, т.е. ползата от тях е никаква. Тялото ни не възприема по същия начин техния цвят, както му въздействат цветовете от природата.
В този ред на мисли и подправките си имат място в тази диета. Сол и черен пипер обаче са забранени. Ако можете без подправки е добре да ги избегнете. В противен случай използвайте цветовете за съответния ден, има достатъчно разнообразие при тях и винаги ще се намери подходящата подправка.

Примерно меню

Бял ден – понеделник

Началото на седмицата. Белият цвят също символизира началото, в случая е началото на диетата и на прочистването. В този ден се консумират храни с бял цвят – ориз, мляко, сирене, зеле, бяла риба, бяло пилешко месо, белтъци, банани. В тези продукти има повече въглехидрати и затова не трябва да прекалявате с тях.

Червен ден – вторник

Огнен цвят, жизнен, жив. Той кара кръвта ви да бушува и ви дава енергия. Храни, подходящи за червения ден са домати, червен фасул, червен пипер (подправка), ябълки червени, малко червено вино, червена боровинка, нар, ягоди, червени чушки. Тези продукти са богати на белтъци и с ниско съдържание на въглехидрати. Червените храни помагат на кръвообращението, а също и да изгаряте повече калории.

Зелен ден – сряда

След страстния ден идва ред на малко почивка. Зеленото е успокояващо, то е цвета на природата, на растенията, свързват го с вегетарианството. А той реално е много полезен. Зеленият цвят на растенията се дължи на хлорофила, който действа възстановяващо и съдържа множество антиоксиданти. Този ден ви подмладява и освобождава от килограмите. Хранете се със зелени чушки, краставици, зелен лук, броколи, целина, киви, зелена салата, целина, зелен грах, зелени ябълки, зелен чай. Менюто ви е разнообразно и полезно. Може да си позволите да добавите копър, магданоз, чубрица.

Оранжев ден – четвъртък

Цветът на слънцето и на енергията, на движението и топлината. Интересно, но оранжевите продукти не са много в природата, затова пък съдържат всичко необходимо. Полезни в тях са каротеноиди, които предпазват от ракови заболявания. В менюто ще присъстват тиква, моркови, папая, манго, портокали, праскови и кайсии. Оранжево е и месото на сьомгата, затова наблегнете и на нея.

Виолетов ден – петък

Виолетовият не е много използван и познат цвят. Той сякаш е по-загадъчен и странен, свързваме го с магиите и мистиката. През този ден се набляга на консумирането на плодове, тъй като при тях преобладава виолетовият цвят. Тъмно грозде, боровинки, патладжан, касис, сливи, червен лук ще ви изхранват в петък. Те подобряват кръвообращението и забавят стареенето.

Жълт ден – събота

Жълтото грее, свети, весели. Събота е почивен ден, жълтото ви помага да си починете. То символизира слънцето, златото, успеха. Жълтото винаги е в състояние да ни извади от мрачното настроение, да ни развесели. Празнувайте през този ден, хапвайки си ананас, царевица, жълти чушки, портокали, лимони, мандарини, жълти ябълки, мед, банани, тиквички. Те ще ви помогнат да отслабнете, защото съдържат малко калории. Това е най-богатият ден от диетата и днес може да повеселите тялото си.

Разтоварващ ден – неделя

Не че няма цвят за този ден, но при цветната диета е необходимо да има и един разтоварващ ден и за тази цел е определена неделята. При всички положения сте си вкъщи и може да си позволите да починете, като през целия ден пиете само минерална вода и билкови чайове.

Цветна диета
4 (80%) 2 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta