Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Да преборим глада, когато сме на диета

За много хора диетите са нещо страшно, невъзможно, което ще ги обрече на гладуване и мъки. Вярно е, че ако за първи път пробвате някоя диета, тя може да ви се стори много строга.

Вярно е също, че храненето под час и лишаването от някои храни може да ви докара зверски глад. За да не му се поддавате, трябва да имате силна воля и няколко трика под ръка.

Преди всичко не започвайте диетата с убеждението, че тя е нещо невъзможно, че ще сте постоянно гладни и ще се чувствате зле. Ако мислите така, така и ще стане и каквото и да правите, чувството за глад ще ви измъчва. Затова първо подходете оптимистично – „диетата ще ми се отрази добре и ще се справя без проблем“. Вижте и нашите предложения, които ще ви помогнат в битката с глада:

Хранете се редовно

Повечето диети препоръчват по-често хранене на малки порции, за да не остава организмът дълго време без храна. Затова, ако нямате точно разпределение на дневното меню си преценете кога какво да хапвате, така че определеното за деня да ви стигне и да няма прекалено голям отрязък от време, в който не приемате храна. Нужно е да се храните и сутрин и обед, и вечер. Трите хранения трябва да ви осигуряват еднакво и достатъчно количество хранителни вещества.

Пийте повече вода

Тя доста успешно помага да се преборим с чувството на глад. Някои диетолози препоръчват водата да е топла, не повече от 40 градуса и да се приема една чаша, половин часа преди хранене. Може да пиете топла вода и когато почувствате глад, а още не е време за следващата порция. Надали обаче цял ден може да пиете само вода, затова не се връзвайте на такива гладни диети. Ако имате възможност може един ден в месеца да си правите прочистващ ден и да приемате само вода и зеленчукови сокове.

Хапвайте зеленчуци

Те съдържат голямо количество вода и почти никакви калории. Такива са краставицата и зелето. Когато огладнеете, може да си хапнете от тях, като дъвчете бавно в опит да изстискате всичкият им сок. Продължителното дъвчене помага и при другите храни, така се обработват по-добре и се засищате по-лесно. Така че може да пробвате и този метод. Нормално е да сдъвчете една хапка около 20-25 пъти.

Кажете „Не“ на бързите въглехидрати

Както показва името им те ви засищат, но действието им минава бързо и много скоро огладнявате пак. Освен това са и калорични и от тях се напълнява. Затова ги избягвайте. Бързи въглехидрати има в тестените и сладки храни, в храните с подсладители, в газираните напитки и в някои плодове. За сметка на това приемайте повече продукти богати на фибри. Те се раздуват в стомаха и ви дават чувство за ситост.

Не се хранете пред компютъра или телевизора

По време на такова ядене, независимо какво количество храна приемаме, сигнала, че сме сити стига от стомаха до мозъка за по-дълго време и през това време ние продължаваме да се тъпчем. Освен това при такова хранене изгаряме по-малко калории.

Не се лишавайте напълно от мазнини

Във всяка диета трябва да е заложен приемът и, независимо дали са животински или растителни, разбира се растителните са за предпочитане. Ако ги махнем от менюто си организмът ще страда от това и ще се чувствате още по-гладни. Освен това някои мазнини, като например тези от зехтина и авокадото, се превръщат във вещество, което ви помага да изпитвате по-малко глад.

Някои храни засищат по-бързо

от други, освен това са и полезни. Може да хапвате бадеми, например. Друга полезна храна е грейпфрута. Той гори калории и потиска глада. Ако го няма включен в диетата, която спазвате, може да си позволите по един плод на ден. Но задължително плод, а не готов сок от него, така е по-полезен. Изварата пък съдържа само протеини с вода. Ако не ви пречи да я консумирате, може да приемате колкото си искате от нея. Не добавяйте обаче допълнително сол, това е противопоказно за диетата ви и за здравословното хранене.

И най-важното

Не гладувайте до безкрай. Справяйте се с глада в разумни граници. Не може да лишавате тялото си постоянно от храна, защото ще си докарате повече проблеми и ще провалите не само диетата, но и здравето си.

Да преборим глада, когато сме на диета
4.38 (87.5%) 8 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta