Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Зелен чай

Няма начин да не сте чували за зеления чай и всички положителни ефекти, които му преписват. Мненията на хората са противоречиви, някои са доволни, други не толкова. Разбира се, всеки преценява сам за себе си, но е факт, че зеленият чай е незаменима напитка, която се употребява от векове и се е доказала. Да видим какво прави този вид чай толкова търсен и полезен. Има безброй видове чай, много по-вкусни и приятни от него, но не винаги най-вкусното е най-полезно.

Зеленият чай идва от вечнозелено растение, отглеждано в топлите страни, от което се правят и белият, и черният чай. Разликата е в листата, които се използват и в начина им на обработка. За зелен чай се берат листа от цялата част на растението, но се вземат само най-качествените.

За разлика от другите видове чай тези листа не преминават през ферментация, а се изсушават. Това позволява всички вещества в тях да се запазят във възможно най-голяма концентрация на всичките си полезни свойства. За да не се изгубят при приготвяне на чая, той не се вари, а се запарва.

Няма да изброяваме всички ползи от този естествен източник на младост и здраве. Ще кажем, че помага при редица заболявания, неразположения, укрепва имунната система, дава енергия и т.н. Ще се спрем на ефекта, който зеленият чай има върху нашето тегло, особено ако то е в повече.

Оказва се, че той е много полезен като допълнение към всяка диета, има дори такива, чиято база е точно зеленият чай. Но да уточним, говорим за истинския зелен чай, а не за този, който действа като диуретик и по този начин ви помага да сваляте килограми. Чаят, който ви препоръчваме не изтощава организма, а по-естествен начин му помага да ускори метаболизма си и да гори калории. Отслабвайки, вие получавате от него полезни вещества, витамини и антиоксиданти. Пиете го като част от здравословно хранене, а не против всякакви правила и норми.

Проведени са множество изследвания, за да се разбере дали наистина има ефект върху теглото. Оказва се, че 3-4 чаши зелен чай на ден помагат да намалите нивото на холестерола, нивото на мазнините и килограмите. Трябва да го използвате внимателно, защото той не е за всеки. В него се съдържа кофеин и танин, а има хора чувствителни към тези вещества. Освен това при прекаляване с количеството може да си докарате проблеми с кръвното налягане.

Не се лъжете, че ако не се храните и пиете само зелен чай ще отслабнете. Няма такова нещо. По-скоро ще се стопите и разболеете. Това не е здравословна диета, а издевателство върху тялото. Нека зеленият чай бъде част от диетата ви и заедно с правилното хранене и физическите упражнения да ви помогне да отслабнете.

Как да отслабнем със зелен чай

В него се съдържат вещества, наречени полифеноли (катехини). Едно от действията им е да помагат на тялото ви да изгори точно тези мазнини, които са ненужни и се натрупват под формата на излишни килограми. В същото време се запазват полезните фосфолипиди и се контролира нивото на кръвната захар, което е причината понякога да огладняваме почти веднага след като сме се нахранили. Зеленият чай подобрява храносмилането и влияе добре за перисталтиката на червата. Положителното при него е, че действа меко и няма да имате проблеми, ако го ползвате внимателно.

Кой зелен чай да изберем

За да бъде полезен чаят, трябва да се избере и приготви внимателно. За съжаление се предлагат доста ментета, които освен, че няма да ви помогнат, може и да ви навредят. Най-добре е да си вземете зелен чай насипно или в пакет. Но зеленият чай на пакетчета  не е толкова полезен, колкото истинския. Той е на малки топченца, които при приготвянето стават на листа, за разлика от насипния.

Приготвяне на зелен чай

Зеленият чай не трябва да се вари, а само да се попари. Кипвате водата на 100 градуса, оставяте я да се охлади и след това сложете листата от чая да постоят около 3 минути. Препоръчително е да не добавяте захар, мед, лимон или нещо друго. Използвайте по-мека вода, филтрирана или бутилирана и порцеланов чайник. Всичко това може да ви се струват излишни подробности, но са важни за правилното приготвяне на чая и максималната му полза.

Кога да пиете зелен чай

Добре е да пиете една чаша сутрин на гладно. Тогава ефектът му е най-силен. А след това през деня приемайте чай между отделните хранения, вместо вода например. Съвсем скоро ще усетите ползотворното му действие и няма да искате да се откажете от него.

Зелен чай
4.8 (96%) 5 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. a kade ot kade mojem da se sdobiem s 4aqt? pi6ete na :
    lonelines@abv.bg

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta