Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Акай бери

Спомняте ли си една гатанка „Мъничко червеничко, царя от пътя отбива. Що е то?“. В случая нашата гатанка е „Мъничко лилаво с невероятни свойства. Що е то?“. Трудно бихте отговорили, ако не знаете за съществуването на това мъничкото лилавото. Но тъй като то стана доста известно в последно време, не може да не сте чували поне нещо за него. Това чудо на природата, известно от векове на някои народи, наскоро е достигнало при нас. Наричат го акай бери и може да го сбъркате с боровинка. Двата плода много си приличат, но акай бери има в пъти повече положителни свойства.

Малкият лилав плод идва от Бразилия, благоприятен за него е топлият и влажен климат там. Расте на дърво, което е подобно на палмите и за местното население е лекарство, което се ползва, откакто се помнят. По принцип те го използват най-вече като храна, но благодарение на него живеят дълго и имат идеално здраве.

Доста късно този плод е пристигнал при нас, но пък от появата му насам славата му расте и той става все по-популярен. Спрягано е сред десетте най-полезни храни в света и му се приписват всякакви чудодейни свойства и приложения. Няма спор, че растението и по-точно плодовете му са полезни. В него се съдържат голямо количество фибри, желязо, калций, витамин А и С, различни киселини и флавоноиди. Макар и малък като размер акай бери ни дава протеини, омега 6 и омега 9 мастни киселини. Последните две са много полезни като профилактика при сърдечно-съдови заболявания. В него са открити и антоцианини, които също допринасят за по-добро физическо състояние на организма и като превенция при ракови състояния.

Акай бери е много полезен, ако искате да отслабнете. Разбира се не трябва да минете само на лилави плодчета, а да го вземате като добавка към диетите и упражненията. Богат на мононенаситени мазнини, той ви доставя дневна доза от много от необходимите на организма вещества. Той е нискокалоричен, а същевременно много приятен за консумация. Не може да се определи точно вкуса му, но повечето хора го описват като комбинация от ядки и ягоди. Съдържа диетични фибри, които се препоръчват за консумация, когато спазвате диета, за да не получите запек.

Плодът не е и лекарство. Той може да се използва като хранителна добавка и подсилващо средство, но не и да разчитате само на него за лечение. Количеството антиоксиданти, които съдържа са в пъти повече от другите продукти, но това не означава, че той е чудотворен. Със сигурност е полезен, със сигурност е много подходящ за консумиране при различни диети и може да ви помогне, но трябва да живеете и да се храните здравословно, а не да разчитате само на малкото плодче.

Полезните свойства и вещества са най-концентрирани в пресния плод. Обаче той е доста нетраен и при нас обикновено достига в различна степен на преработка, което намалява хранителната му стойност. Най-често плодът се замразява, подлага се и на така нареченото сухо замразяване, при което се отстранява водното им съдържание. Предлага се и като сок и като прах. По-голямата част от полезните вещества се намират в обвивката му, а вътре има само семки, които досега не е известно да помагат за нещо.

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
17 коментара
  1. AZ GO ZAPO4NAH PREDI TRI DNI NO NEMOGA DA USETIA NIHTO PO RAZLI4NO,NORMALNOLI E

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta