Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Заблудите по отношение на калориите

Какво знаем за тях: от тях се пълнее, има ги във всяка храна, трябва внимателно да ги броим и следим, ако искаме да отслабнем. Но достатъчно ли е това, за да познаваме калориите? Съвсем не, само с този малък набор от знания ние се вкарваме в излишни заблуди и това пречи на борбата ни с килограмите. Да видим как реално стоят нещата с тази малка, но важна част от всяка диета.

  • „За да изгорите повече калории, трябва да правите упражнения“
  • Истината: Упражненията, които се препоръчват при всяка диета са по-скоро за стягане на тялото, повдигане на тонуса и разбира се да помогнат в отслабването. Обаче дори и цял ден да прекарате в бягане, плуване или във фитнес залата, максимум ще изгорите 30% от дневните калории. Разбира се и това не е малко, но по естествен път тялото изразходва около 60% от калориите. Затова не е нужно да ставате професионални спортисти, а просто да сте по-активни и да има повече движение в ежедневието ви.
  • „От по-калоричните храни се напълнява изключително бързо“
  • Истината: След обилно хапване ви се струва, че сте качили поне 3-4 килограма. Още по-лошо изглежда, ако корема ви се подува. Да не говорим, че когато сте на диета и хапнете нещо по-калорично едва ли не усещате как килограмите се трупат за минута. За ваше успокоение не се напълнява толкова бързо. За да напълнеете с 1 кг са ви необходими 7700 допълнителни калории, т.е. извън обичайния дневен прием. А визуалното напълняване, което ви се струва, че виждате реално се дължи на приетите течности, които после се разтварят, но доста често това ни кара да изпитваме вина.
  • „Малко мазнини = малко калории“
  • Истината: Диетите ги свързваме с нискокалоричните храни, бедни на мазнини и захар. Дали това е здравословно обаче. Захарта например е заменена с изкуствени подсладители, които никак не помагат да свалят килограми. Дори обратното, те дори могат да повишат риска от прекалена пълнота. Храните, които имат етикет „ниско съдържание на мазнини“ обикновено са с добавена захар, което пак ни вкарва в омагьосан кръг. При тези храни от липсата на мазнини се влошава вкуса и той се замаскирва със допълнително подслаждане. Не е изключено калориите при тези „0% мазнини“ да е повече, отколкото ако си имаше нормално мазнини. Затова, когато сте на диета и внимателно следите етикетите, не гледайте само количеството мазнини или калории, а и какво точно съдържа продукта. Доста честно нискокалоричните храни имат незначително по-малко калории от обикновените и не са подходящи за диети за отслабване.
  • „Трябва да се броят калориите“
  • Истината:Реално те наистина са важни. Уравнението е просто: калориите, които приемате – калориите, които изгаряте = отслабване/напълняване. Обаче храните не се състоят само от калории. Пример за това са например морските храни, които съдържат омега 3 мастни киселини, които помагат на организма ни по-бързо да гори мазнините, т.е. са полезни. А и прекалено малкото калории не са добре, защото тялото ни има нужда от някакъв дневен минимум, за да функционира правилно.
  • „Закусвайте обилно, за да отслабнете“
  • Истината: Закуската е важна част от диетата и тя не трябва да се пропуска. Но със сигурност няма нужда да ядете двойно сутринта, защото това няма да се отрази на приема на калории по време на другите хранения през деня. Прекалено многото храна сутрин води до прием на повече калории, които тялото не може да изгори до следващото хранене. Тогава вие ще сте пак гладни и ще приемете нова храна с ново количество калории, а останалите от сутринта ще се натрупат под формата на мазнини. Затова малка закуска, но редовна. Според учените това дори благоприятства за по-бързото сваляне на килограми.
Заблудите по отношение на калориите
4.8 (96%) 5 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta