Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Диетите и пържената храна

Няма диета, в която да не се препоръчва избягването на пържените храни. Като цяло здравословното хранене ги отрича и приканва към приготвяне на храната чрез варене или печене. В тази статия ще разгледаме връзката между диетите и пържената храна. Наистина ли пърженото е вредно и трябва ли да се откажем от него, ако искаме да имаме хубава фигура и да сме здрави?

Истината е, че в българската кухня присъства в изобилие пърженото. Свикнали сме с вкуса му и редовно си го хапваме, ако не вкъщи, то по заведенията и ресторантите. Консумираме пържена храна за закуска, обед, вечеря и между храненията. Лошо е, че и децата привикват към този вкус и го търсят, защото след това е по-трудно да ги научим да обичат приготвена по различен начин храна.

Какво се случва когато пържим храната?

При приготвянето на храна по този начин се използва мазнина, която се загрява на 200 и повече градуса. Под въздействието на тази висока температура се променя структурата на продукта, но и на мазнината, което е по-опасно в случая. Ненаситените връзки, които се намират във веригите на мастните киселините се насищат с кислород. Като резултат от това се отделят молекули с висока енергия, по-познати като свободни радикали, които влияят негативно на клетките и в много случаи ги разболяват. Това води до промени и мутации на клетките, което от своя страна е предпоставка за развитието на рак….

Реално вредата идва от мазнината, но тя попива в храната и от там като цяло пържената храна е вредна. За килограмите пък бич се оказва това насищане на продуктите с допълнителна мазнина, като по този начин се увеличава приемът на енергия и мазнини и се нарушава баланса на калории. Ако при пържене се използват мазнини богати на есенциални мастни киселини, това може да наруши имунитета на организма.

Ако сте на диета, изключете пържените храни

Има достатъчно здравословни алтернативи за приготвяне на храна и тя, уверяваме ви, не е по-малко вкусна, а със сигурност е много по-качествена. Зеленчуците например може да приготвяте на пара, а ястията да се варят или задушават. По този начин се запазват повече витамини в храните, а за децата тези храни, както и разбира се суровите плодове и зеленчуци са най-добрите. Ако искате да намалите и задържите теглото си придържайте се само към този вид готвене.

За тези които не могат напълно да се откажат от пържените храни или искат макар, че са на диета, да си позволяват поне един път седмично да пържат, има няколко варианта. Единият е да изберете мазнини, които са богати на мастни киселини и са устойчиви на висока температура. Такива са животинските мазнини като маста или нерафинираните растителни масла. Добре е и да ползвате фритюрник, защото при него температурата се загрява до определени градуси, най-много 190 и не се осъществява отделянето на свободни радикали. Там обаче остава проблемът с прекаленото омазняване на храната. Не трябва да се забравя и, че при използването на фритюрници мазнината трябва да се подменя често и в никакъв случай след това да не се използва.

Другият вариант, които е още по-здравословен и подходящ за спазващите диета е използването на керамични съдове за готвене. При тях необходимостта от мазнина е намалена до минимум, а ако преди това храната се свари на пара, пърженето няма да отнеме повече от минута.

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta