Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Хранене през празниците

Заедно с празничното настроение ни очакват и многобройни трапези, всички са решили да си угаждат точно по това време на годината и да хапват от всичко по много. Дори и да не сте на диета и да не трябва да полагате невероятни усилия, за да я спазвате, пак не бива да прекалявате с хранeнето през празниците, защото през зимата най-лесно се напълнява и най-трудно се смъкват после килограмите.

Единият вариант е да не ходите на гости и по събирания, но това не ви го препоръчваме. Да не говорим, че ако се затворите вкъщи, не ви мърда обездвижване, депресия и съответно отново много ядене. Затова излизайте, срещайте се с хора, а ние ви предлагаме няколко малки трика, които да държат изкушенията далеч от вас.

Не отивайте на гости с чувство на глад

Когато организирате вкъщи събиране, също не оставайте гладни. Хапнете предварително храни, съобразени с диетата ви, най-вече съдържащи протеини и фибри и така за голямата трапеза няма да сте умопомрачително гладни и да се нахвърлите на яденето веднага. Повечето партита са вечер, затова през деня не пропускайте закуската и обяда. Може да си позволите плодове, зеленчуци на пара, кисело мляко. Не прибягвайте и до варианта да се натъпчете през деня и вечерта да не хапнете нищо, организма ви няма да издържи и пак ще сте гладни.

Малки порции

По време на вечерята си сипвайте малки порции. Така ще може да опитате повече неща и да не преяждате. Сами трябва да се ограничите и да избягвате пърженaтa храна, много пикантните, солени и мазни храни. Може да си позволите малко сладко, но за предпочитане е да хапнете плодове вместо него. Нискокалорични храни са супите, ядките, зеленчуци, тънки резени немазно месо. Може да си позволите да хапнете и малко варени картофи или ориз. Хранете се бавно, няма за къде да бързате, новата година така или иначе ще дойде 🙂

„Не“ на алкохола

Алкохолът на повечето партита няма как да се избегне. Все пак ако държите на диетата се постарайте да го заместите с повече вода и плодови сокове, ако има. Газираните напитки не са добра алтернатива, защото са пълни със захар и не са никак диетични. Алкохола повишава желанието за хранене, особено ако се приема на гладно. Ако имате избор пийте светла бира или бяло вино.

Когато вие сте домакини

Ако вие сте домакини постарайте се в менюто да има ястия съобразени с хранителния ви режим – повече зеленчуци, пилешко месо или риба. Приготвени и поднесени правилно те със сигурност ще се харесат и на гостите ви, дори да не са на диета. Вместо голяма калорична торта или сладкиш, предложете микс от плодове и ядки.

Физическа активност

Когато не са на гости или на работа, повечето хора предпочитат да си седят вкъщи и да почиват. Това е свързано с обездвижване и похапване между другото. За да избягате от тези навици, които със сигурност ще навредят на диетата ви, може да излизате по-често, независимо от времето.

Хапвайте поне 5 пъти на ден,

за да не огладнявате прекалено много до следващото ядене. Макар да е зима, всякакви плодове и зеленчуци могат да се намерят на пазара и да влизат в състава на по-леки ястия, вместо обичайните зимни, които изобилстват от мазнини, месо, сол и т.н.

Позволете си да се поглезите

Не бъдете прекалено строги към себе си и си позволявайте да се отпуснете поне 1 път в седмицата. Под отпускане се има предвид да хапнете черен шоколад, да пиете бира, да си позволите парче торта.

Помнете, че правите добро на себе си

Забравете лошото настроение. Не приемайте диетата си като наказание или пречка да се веселите. Бъдете сигурни, че след празниците усилията, които сте положили ще си струват и няма да мислите как да свалите незнайно от къде дошли килограми. А и преяждането и препиването не са основното, в което трябва да се запомни един празник.

Хранене през празниците
4.67 (93.33%) 3 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta