Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Как да се храним след диета

хранене-след-диетаДиетата ви е приключила, геройски сте издържали на изкушенията и за награда сте получили желаното тегло, привлекателна фигура, самочувствие и увереност, че вече се чувствате добре в тялото си, гордост от това, което сте постигнали. За съжаление се налага малко да ви свалим на земята, защото изпитанието още не е приключило.

Ако и преди сте спазвали диета, значи знаете какъв е реда – след диета задължително има режим на захранване, чиято цел е да в и помогне да запазите килограмите.

Захранването е абсолютно необходимо при всяка диета, независимо от продължителността й, на какви храни сте наблягали и т.н. Често обаче това се оказва и най-трудната част във всеки хранителен режим. И тук идва въпросът „Как да се храним след диета?“

За да не се получи така наречения йо-йо ефект, след края на диетата е нужно първо да се захраните, а след това да преразгледате начина си на хранене, който е довел до качване на килограми. Това е правилният път, защото ако се върнете пак към стария си режим на хранене, неминуемо скоро отново ще ви се наложи да сте на диета, възможно е освен да върнете изгубените килограми и да качите нови. Никоя диета не може да ви гарантира, че след края и, няма пак да напълнеете. Диетата е временна мярка и резултатът от нея също е временен.  Дълготраен и стабилен резултат се постига с постоянство, здравословно хранене и физическа активност.

Най-голямото изпитание за хората били доскоро на диета е да продължат да се лишават от различни изкушения, за които са си мечтаели. Много от тях си казват: „Само да свърши един път тази диета, така ще се наям“ или „Като приключа, ще си хапна до насита шоколад, торта, пържени картофи, бира“ и т.н. Това е погрешният път, по който се тръгва и той неминуемо води до бързо заличаване на резултата от диетата и отново проблем с килограмите.

Правилото гласи, че колкото дни сте спазвали диета, после 3 пъти по толкова трябва да се захранвате. Всеки ден след края на диетата се добавят нови храни към менюто ви, увеличава се количеството им, може да си позволите и някои малки изкушения, но това трябва да става постепенно и умерено.

Важно е да не забравяте, че никоя диета няма да ви помогне да постигнете максимални резултати без достатъчно движение. Ако по време на диетата сте спортували, то не се отказвайте след края й. Ако пък не сте, сега е добър момент да започнете да се занимавате и това да бъде за вас нещо обичайно, а не изключение.

Предлагаме ви един режим, който ще ви помогне да се храните пълноценно след диетата и да задържите теглото си. Режимът предлага доста вариации на храните, дава ви възможност да изпробвате различни рецепти и нови продукти.

  • Закуска – 1-2 сандвича с колбас, кашкавал, домат и краставица
  • Обяд – да не е по-късно от 12:30 и задължително да са две блюда – супа или салата и зеленчуци или месо (риба). За десерт може да си позволите плод.
  • Същото е менюто и за вечеря, като правилото е тя да не е по-късно от 18-19 часа, зависи кога се прибирате.

Как да се храним след диета – няколко съвета

  • Правилото на чинията – ½ от нея заделете за плодовете и зеленчуците, ¼ за храна богата на белтъчини и ¼ за въглехидратна храна. По този начин ще си набавяте всичко необходимо, няма да имате усещането, че сте постоянно гладни и най-важното няма да напълнеете след диетата.
  • Добре е да имате един ден за прочистване на организма. През него консумирайте само плодове и ядки. Може да замените плодовете със сурови зеленчуци, но не ги комбинирайте, или едното, или другото.
  • Пийте зелен чай, без да го подслаждате. При чувство на глад между основните хранения изпийте чаша чай, действа освежаващо и няма да ви се налага да търсите нещо за хапване.
  • Не се хранете по-късно от 18-19 часа. Колкото и късно да си лягате, това си е натоварване за организма и възможност да трупа мазнини.
  • Яжте бавно, спокойно, в приятна обстановка. Не гледайте телевизор по време на хранене, в никакъв случай не яжте пред компютъра или докато четете книга. Наслаждавайте се на яденето, дъвчете бавно и по много пъти, усетете истинския вкус на храната.
Как да се храним след диета
4.67 (93.33%) 3 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta