Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Емоционално хранене – не мога да спра

emocionalno-hraneneЕмоционално хранене

Някои го наричат и „глад на душата“, което описва неговата същност. Емоционалното хранене не е породено от физическо чувство за глад. Неговите причинители са емоциите – страх, гняв, тъга, самота, скука и други.

Ако и на вас ви се е случвало да сте се нахранили, но въпреки това след 20 минути да искате да хапнете нещо, много вероятно е да се касае за емоционално хранене. Това нещо най-често са мазни, калорични и сладки храни, които ни носят удоволствие.

Когато наистина сте гладни, физически, в главата ви се върти идеята да хапнете нещо, дори и парче хляб. Щом става дума за емоционален глад, едва ли хлябът ще е първото, за което ще се сетите, т.е. гладът е с избирателен характер. Него моментно може да го задоволят единствено сладките, солените и мазните храни.

Защо се храним емоционално

Психическият дискомфорт е основа за емоционалното хранене. Когато не знаем как да се справим с някое чувство, което изпитваме, много често посягаме към лакомствата, които носят временно удоволствие. След това се заражда чувство на вина, което затваря порочния кръг да искаме още и още вредни храни.

Всъщност ние не си втълпяваме, че ни се яде – има научно обяснение на явлението. Когато сме под напрежение, в организма ни се произвежда кортизол – стресов хормон, който изтощава нервната система. Затова се чувстваме изтощени след тежък работен ден или семейна разправия. За да задоволим нуждата от енергия бързо, искаме да хапнем нещо калорично – мазно, сладко или солено, а не например за ябълка или пълнозърнест хляб.

В случай, че се чудите дали сте жертва на емоционално хранене, отговорете на следните въпроси и ситуацията ще ви се изясни:

  • Имате желание да хапнете нещо, когато сте в стресова ситуация? Това е подобно усещане, както при пушачите, когато са изнервени палят цигара.
  • Хапвате, дори и да не сте гладни?
  • Продължавате да се храните, дори след като сте се заситили?
  • Скучно ви е и си взимате пакетче семки, за да „чоплите нещо“?
  • Често се награждавате за постигнати успехи?
  • Когато видите нещо вкусно, дори да не сте гладни, го изяждате?

Ако сте отговорили положително на въпросите, се касае за емоционално хранене.

След като сте се уверили, че храненето ви е породено от психическа  необходимост, а не от физически глад, идва въпросът как да спрете да го правите.

Несъмнено честото похапване с калорични храни ще даде отражение върху физическата ви форма, това ще доведе до дискомфорт, че сте позволили това да стане и порочният кръг се затваря.

Как да спрете емоционалното хранене

Първо, когато усетите порив да изядете една вафла, спрете се, вдишайте дълбоко и пребройте до 20. През това време може би чувството ще се е успокоило.

Второ, помислете какво ви кара да се чувствате неспокойни. Ако ви е скучно, вместо да изядете кутия бонбони, намерете си занимание – слушайте музика и танцувайте, разходете се, почистете сребърния сервиз или нещо друго. Целта е да отклоните и ангажирате вниманието си. Така чувството за скука ще изчезне, а оттам и гладът.

Трето, записвайте си всеки пристъп на глад. По точно какво го е провокирало – скарали сте се с някой близък, проблеми на работа или нещо друго. Така ще знаете причината за желанието за хранене и как да ѝ противодействате.

Емоционално хранене – не мога да спра
4.33 (86.67%) 6 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta