Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Кардио тренировка – І-ва част

кардио тренировка част 1Какво представлява кардио тренировката

Това е физическо натоварване, което цели да се повиши притока на кислород в организма. Като ефект от това се наблюдава ускорено окисляване /изгаряне/ на мазнините. Освен този ефект, кардио тренировката помага да се повиши издръжливостта на мускулите и да се подобри капацитета на сърдечно-съдовата и дихателната система.

За и против кардио тренировките

Положителните страни на кардио тренировката са:

 • Редуцира подкожните мазнини;
 • Подпомага сърдечно-съдовата система и кръвообращението;
 • Разгръща капацитета на дихателната система;
 • Повишава тонуса;
 • Подобрява концентрацията.

Подходяща ли е за вас да правите кардио тренировка

В случай, че искате да намалите мазнините в тялото си и да изглеждате атлетични, то кардио тренировката е точно за вас.

В случай, че страдате от хронично заболяване и особено на сърдечно-съдовата система, е нужно да се консултирате с лекарят си преди да започнете тренировката.

Ефикасна ли е кардио тренировката

Кардио тренировката дава положителни резултати стига да се изпълнява правилно, достатъчно често и е подкрепена от силови тренировки, и добър хранителен режим. Основната цел на кардио упражненията са да включат мазнините в процеса на добиване на енергия, като по-този начин те се редуцират, а тялото започва да изглежда атлетично.

Методи за следене на пулса при кардио тренировка

Много важен фактор при кардио тренировките е интензивността й. Също е важно да следите пулса си и по този начин да изчислите подходящият за вас интензитет.

Може да го направите по следния начин – от 220 изваждате годините си.

 • Ако сте на 20 год., максимален пулс 200;
 • Ако сте на 25 год. – 195;
 • 30 год. – 190;
 • 35 год. – 185;
 • 40 год. – 180;
 • 45 год. – 175;
 • 50 год. – 170.

Начинаещите започват с 55% от пулса си, а напредналите атлети до 75% от него.

Видове кардио тренировки

Според интензитета: ниско и високо интензивна.

 1. Ниско интензивната – тази аеробна тренировка се характеризира с нисък интензитет и монотонност на движението. Напоследък тя е отричана като ефективен начин за изгаряне на мазнини.
 2. Високо интензивна – интензитета при тази тренировка е по-висок, в сравнение с ниско интензивната. Смята се, че резултатите са по-добри, а изгорените калории и мазнини – повече. След провеждането на високо интензивна тренировка се наблюдава продължителен процес на окисляване на мазнини, което означава, че нейната ефективност не спира през целия ден. Производството на хормона на растежа се увеличава, то провокирано от млечната киселина /тя е виновна за мускулната треска/. Високо интензивна интервална кардио тренировка – е такава, при която се редуват периоди с интензивно натоварване и такива с почивка или ниско натоварване. По този начин се включват и двата режима на работа – аеробен и анаеробен. Този тип натоварване не се препоръчва за хора със сърдечно-съдови заболявания, тъй като натоварва изключително сърцето и кръвоносните съдове.

Съвети при кардио тренировката

 • Най-доброто време за кардио тренировката е сутрин на гладно. Редица изследвания са доказали, че именно в тези условия включването на мазнините като източник на енергия е по-бързо. Причината е, че нивата на инсулина и глюкозата са ниски, а това на глюкагона – високо. Друга полза от това е, че метаболизма ускорява, а поетите след тренировката мазнини не се отлагат. Те се ползват за запълване на гликогеновите депа.
 • Кардио тренировката през деня също има положителен ефект, но при спазване на добър хранителен режим.
 • Пред силова тренировка – добър вариант е, тъй като се постига разгръщане на капацитета на системите /нервната, сърдечно-съдовата и дихателната/. Въпреки това, ако прекалите с нейната интензивност, рискувате да изтощите тялото си за силовото натоварване.
 • След тренировка – отново е подходящо, но след голямо натоварване може да нямате достатъчно сили за кардио упражнения.
 • В почивните дни – в нетренировъчните дни една кардио тренировка намалява времето за възстановяване на мускулите и би забавило растежа на мускулите.

Честотата на провеждане на кардио упражненията е индивидуално, но е добре да се движи в диапазона 3-5 пъти седмично.

Кардио тренировка – І-ва част
4.5 (90%) 2 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta