Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Въглехидрати

vyglehidratiКакво представляват въглехидратите

Въглехидратите са хранителни вещества, които се ползват от организма като източник на енергия. Те се съдържат в много хранителни продукти, основно зърнените храни, тестените изделия, варивата.

Когато попаднат в стомаха, те се обработват от тънките черва, разграждат се до по-прости съединения и се ползват от тялото за поддръжка на всички важни функции. Има два сценария, които са възможни след като сме ги консумирали – да се усвоят веднага или да се отложат като резерв за бъдещи нужди.

Получената енергия може да не ползва от мускулите по време на тренировка, а ако това не стане, тя се отлага в мускулите и черния дроб под формата на гликоген. Тялото бързо може да се възползва от тази енергия, когато има нужда.

При положение, че гликогеновите депа са запълнени, свободната енергия се складира като мазнини. Това е начинът тялото да си гарантира оцеляване в периоди на гладуване.

Видове въглехидрати

Въглехидратите може да се групират според скоростта на усвояване от организма.

  • Бързи /прости/ въглехидрати
    Те са известни още като въглехидрати с „празни“ калории и не носят полза за организма. Съдържат се предимно в сладкишите, бонбони, захарни изделия т.н. Това не важи за абсолютно всички прости въглехидрати. Например в медът се съдържат бързи захари, които дават мигновена енергия на организма, но носят със себе си много полезни вещества – микроелементи, антиоксиданти и други. Можете да прочетете повече в статията ни диета с мед.
  • Бавни /сложни/ въглехидрати
    Това са въглехидрати, които са образувани от много захари. Основно присъстват в зърнените култури, тестените изделия, картофите, варивата, все традиционни за българската кухня храни. След като ги консумираме, на стомаха са му нужни повече време, за да ги обработи и усвои. Това прави енергията, която те доставят равномерно разпределена през целия ден.

Калории във въглехидратите

Въглехидратите носят 4 калории за 1 грам. Въпреки това е некоректно да се поставят под общ знаменател 1 г въглехидрати от захар и 1 г въглехидрати от ориз.

Важно е да се отбележи ефектът, който въглехидратите оказват върху производството на инсулин.
Бързите въглехидрати предизвикват пикови нива, след което чувството за глад се завръща с пълна сила. Прекомерната консумация на храни, предизвикващи увеличеното производство на инсулин, е вредно за здравия организъм. Счита се, че прекаляването с въглехидрати с висок гликемичен индекс, е една от основните причини за развиване на инсулинова резистентност. Това е състояние, при което се наблюдава невъзможност на инсулина да регулира нивата на кръвната захар.

Ползи от въглехидратите

Въглехидратите имат много важни за организма функции:

  • Доставя енергия – въглехидратите са основен източник на енергия за организма;
  • Запасява с енергия – образува резерви за бъдещите нужди на организма от енергия – гликоген и мазнини;
  • Изгражда тъкани – въглехидратите участват в структурата на почти всички клетки в организма;
  • Защитава – участието на въглехидратите в състава на ставната течност и някои видове защитна слуз в органите.

Вреди от въглехидратите

Прекалената консумация на въглехидрати може да доведе до напълняване и увеличаване на мастните отлагания.

Въглехидратите не са враг на красивата фигура и доброто здраве. Тайната се крие в умереното приемане и подбиране на правилните въглехидрати. Избирането на бавните въглехидрати е добро решение. Когато искате да качвате мускулна маса е достатъчно да увеличите приема на подобни въглехидрати, а когато искате да отслабвате ги намалявате – Ниско въглехидратна диета.

Въглехидрати
4.5 (90%) 10 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta