Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Нискомаслено кисело мляко – полезно или вредно

niskomasleno kiselo mliakoНискомаслено кисело мляко – рекламен трик или носи реална полза

Едва ли има човек, който да не е опитвал  както нормално, така и нискомаслено кисело мляко. Особено по нашите земи, където се произвежда от векове и сме световноизвестни с него. То се приготвя чрез протичане на млечнокисела ферментация след добавяне на млечни бактерии.

Киселото мляко е изключително полезно, но за все по-разнообразните нужди на потребителите, производителите предлагат огромна гама. Това са обезмаслените, нискомаслените, пълномаслените, подсладените и т.н. кисели млека.

В настоящата публикация ще се спрем на нискомаслените и ще разгледаме как консумацията им влияе върху здравето ни.

Състав на нискомасленото кисело мляко

  • При едно качествено кисело мляко съставките са само две – млечнокисели бактерии (подкваса, закваска) и прясно мляко.Когато говорим за нискомаслено кисело мляко, визираме такова с масленост около 1%.
  • Млечните продукти като цяло са добър източник на протеини.
  • Въглехидрати.
  • Мазнини – минимални количества.
  • Калций.
Продукт 100 г

Калории

Протеини (г)

Въглехидрати (г)

Мазнини (г)

Кисело мляко 1%

60

5

7

1.5

Ползи от консумирането на нискомаслено кисело мляко

  • Освен като добър източник на протеини, киселото мляко има и други ползи.
  • Благодарение на съдържащите се в него млечнокисели бактерии, то възстановява баланса на чревната флора. По този начин облекчава или премахва проблеми като подут стомах, лениви черва, газове и други.
  • Не може със сигурност да се твърди, че мазнините в киселото мляко може да навредят на диетата и отслабването, но много хора ги избягват. Реално, ако се редуцират мазнините, които се добавят при приготвянето на храната, ще има повече ефект върху отслабването, отколкото от изключването на пълномасленото кисело мляко.
  • Калцият, който се съдържа в млечните изделия подпомага здравето на костите.

Трудно може да се каже, че всички кисели млека на пазара са с полезните свойства на истинското, но е далеч по-лесно да се сдобиете с такова.

Рискове при консумирането на нискомаслено кисело мляко

Единственият проблем, който може да възникне, е при хора с лактозна непоносимост.

Как да използваме нискомасленото кисело мляко

Киселото мляко има почти неограничени възможности за приложение. Консумиране натурално, добавено в зърнени закуски, като освежаваща напитка (айран), за приготвяне на таратор, включване в различни десерти и печива.

Нискомаслените кисели млека се ползват от много хора, те са въпрос на избор.

Що се отнася до децата обаче, до навършване на 2 години, ако не е предписано друго от педиатъра се дават само пълномаслени млека. Растящият детски организъм има нужда от тези мазнини, за да функционира и развива правилно.

 

Нискомаслено кисело мляко – полезно или вредно
4.33 (86.67%) 6 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta