Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Преяждане по време на празниците

preiajdane po vreme na prazniciТрадиционно в България трапезата по време на празниците е отрупана с различни гозби и вкусни изкушения. Преобладаващото ползване на продукти, които съдържат въглехидрати, правят празничните дни особено опасни за теглото. Представете си какъв стрес са всички празници за организма. Ако дотогава сте били на диета или сте постели, това изобилие от мазни, пържени, тестени и много вкусни храни, си е шок за храносмилателната система.

Огромното количество храна и необходимостта от допълнителна секреция на инсулин и ензими, създават чувство за тежест и умора. Освен това организмът приема всяка калория и я превръща в запас, за да може, когато отново настъпи лишение /диета/, да осигури своето оцеляване.

Въпреки това си е цяло мъчение да спазвате диетата си на празник. Цялото семейство се е събрало, цялата къща е украсена и ухае прекрасно. Е, как да не си хапнете от всичко? Сега ще разгледаме едно на пръв поглед странно понятие

„Контролирано преяждане“

Вече сме го засягали отчасти в публикацията ни „Воинска диета“. То ще ни помогне да се почувстваме добре, да хапнем от любимите си ястия, без изпитваме вина.

План

  • Закуска – съвсем лека. Например парче сирене и малко чисто филе.
  • Обяд – вода.
  • След обяд – вода.
  • Вечеря – хапване на корем.

Целта е да се подкрепите съвсем малко сутринта, а през останалата част на деня не се яде нищо. Това ще накара запасите ви от бърза енергия /гликогенът в мускулите и черния дроб/ да се изчерпи и да активира метаболизма.

Вечерята

След като дойде време да седнете на масата, внимателно огледайте трапезата и изберете да започнете със салата. Сипете си малка порция и я изяжте бавно. След това си сложете друго, а след него и друго. Хранете се бавно. След като опитате от всяка гозба спрете. Починете си малко. Ако все още ви се хапва изчакайте и след около час може да направите още един тур с всички ястия по малко.

Приетите хранителни вещества ще се ползват за запълване на гликогеновите депа и няма да се отложат като мазнини. Естествено, възможно е да усетите покачване на кантара или отесняване на дрехите, дори след контролирано преяждане по време на празниците, но това се дължи по-скоро на задържаната вода вследствие консумирането на въглехидрати.

Разтоварващ ден

Важно е в рамките на една седмица след здравото хапване да направите разтоварващ ден, в който да приемате повече течности /вода, чай, фрешове/ за сметка на храненията. Така ще дадете време на стомашно-чревния си тракт да изчисти и последните остатъци от ферменти и да активирате функциите му. Освен това ще сте доволни, че сте се нахранили с празничните гозби, а и няма да изпитвате вина, че сте прекалили и сте хвърлили на вятъра всички усилия да отслабнете.

Преяждане по време на празниците
5 (100%) 4 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta