Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Колко калории да ям на ден

  „Колко калории на ден да ям, за да отслабвам“ е може би един от най-често задаваните въпроси, които хората си задават, когато се опитват да намалят теглото си. Следването на диети стриктно не винаги е подходящо за всеки. Причината е, че хората са различни – пол, възраст, натоварване, начин на хранене и т.н., съответно и дневната нужда от калории е строго индивидуална.

kalorii-na-denМоже да съставите своя диетичен профил, за да разберете колко калории на ден са ви необходими. Резултатът е основното количество калории, които трябва да консумирате дневно, за да работят пълноценно всички системи в организма и да имате сили за изпълнение на ежедневните задължения.

Храната, която носи калории в повече, отколкото са ни нужни, организмът складира като бъдещ запас под формата на гликоген в черния дроб и мускулите и като мазнини, ако гликогеновите депа са пълни. В този случай напълняваме.

Затова, за да отслабваме трябва да приемаме по-малко калории, отколкото са ни нужни.

Как да се храните

Много погрешно схващане е, че ако намалим драстично храната ще отслабнем бързо и с еднакви темпове. Това е далеч от истината. Да, наистина ще започне отслабване, но то няма да е еднакво през цялото време на диетата. Причината е, че организмът е сложна система, която има своите защитни механизми. Когато рязко намалите количеството храна и се храните през голям интервал от време, тялото подава сигнал на мозъка, че има недостиг и то навлиза в т.нар. „икономичен режим“. Много бързо след като установите първите свалени килограми, ентусиазмът ви ще угасне, защото организмът включва системите си за самосъхранение и намалява горенето на калориите.

По-разумно е намаляване на калориите с 20%. Например дневната ви нужда от калории е 1500 калории, след намаляване с 20% на приеманата енергия се получава дневен прием от 1200 калории.

С какво да се храните

Естествено, е от голямо значение дали тези 1200 калории ще идват от приемането на шоколад и сладкиши или от месо и плодове, както и кои са хранителните вещества, носители на калориите.

Това може да са:
  • Протеини /белтъци, белтъчини/ – те са много важни за организма и мускулите. На 1 г от това хранително вещество се падат 4 калории. Повече за протеините може да прочетете в статията ни „Протеин“.
  • Въглехидрати – това вещество е необходимо на организма като източник на енергия. С 1 г въглехидрати се приемат 4 калории.
  • Мазнини – тези сочени за враг на атлетичната фигура и доброто здраве вещества, са много важни за пълноценното усвояване на мастноразтворимите вещества. 1 г мазнини има цели 9 калории.

Препоръчително е по-голямата част от калориите, които приемате да идват от протеини и въглехидрати. Причината е, че мазнините се усвояват почти мигновено и организма не полага никакви усилия, за да ги усвои. Директното им отлагане в депата ги прави неподходящи за консумиране по време на диета.

Когато си задавате въпроса „колко калории на ден да ям, за да отслабвам“

не забравяйте да изключите от менюто си  храните,

които не носят съществена или някаква полза за организма. Това са:

  • Тестените пържени храни – мекици, бухтички и т.н.
  • Торти, сладкиши, вафли и други
  • Пици, чипс
  • Газирани подсладени напитки
  • Желирани бонбони
  • Крекери, соленки и т.н.

Този списък може да бъде доста обемен, но идеята е „празните“ калории, бързата енергия да бъде сведена до минимум. Изключение единствено е приемането на бърз източник на енергия непосредствено преди физическо натоварване. Така силата, която храната ще ви даде, ще бъде изразходена по време на тренировката.

Колко калории да ям на ден
4.19 (83.81%) 21 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta