Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Кълновете – силният съюзник на здравето

kylnowe-salataЕдва ли има човек в света, който дори да не следва сляпо модните тенденции, не се интересува какви все пак са те. Модата отдавна вече не владее само модните подиуми и улиците на големите градове, тя премина пределите дори на технологиите и влезе в кухнята на всеки от нас. Сега здравословното хранене печели все повече привърженици, и дори да не сте от хората, които сляпо му се доверяват, е добре да знаете кои са малките помощници, които могат да ви помогнат да живеете по-здравословно и да изглеждате по-добре. Затова и ние ще ви представим кълновете – силният съюзник на здравето.

Защо кълновете са полезни

  • В процеса на покълване на семената съдържанието на витамини, минерали и аминокиселини се увеличава многократно.
  • Кълновете се усвояват лесно от организма и подобряват храносмилането.
  • Съдържат антиоксиданти, които забавят процесите на стареене.
  • По време на покълването зърната се освобождават от токсините и пестицдите. Те остават във водата, в която са били затова отмивайте кълновете добре.
  • Укрепват имунитета на организма.
  • При покълване съдържанието на фибри в семената също се увеличава, така те се превръщат в добро решение ако страдате от запек.
  • Кълновете са с нисък гликемичен индекс и не предизвикват сериозни колебания в нивата на кръвната захар.

Добре е да знаете

  • Ако подложите кълновете на термична обработка, те ще загубят много голяма част от хранителната си стойност. Ето защо добавянето им в различни салати и студени ястия ще ви помогне да запазите всичките им ценни вещества.
  • Кълновете имат тонизиращ ефект. Заради това ще заспите трудно ако ги ядете на вечеря.

Приготви си сам

В големите вериги хранителни магазини може да намерите различни видове готови кълнове. Но можете да си ги приготвите и сами. Ако заложите на личното производство първо трябва да се снабдите със семена. Тях може да си купите от магазините за здравословно хранене и отново в големите хранителни вериги. Срокът на годност на семената е важен, защото след изтичането му е възможно да не покълнат. Освен да си изберете семена, трябва да решите и какъв метод за покълване ще използвате. На пазара се предлагат различни уреди за покълване, но може да използвате и обикновен стъклен буркан, който да покриете с марля или тарелка, върху, която да поставите марля, а върху нея – семената. Последният вариант е особено подходящ за семената, които образуват слуз (такива са ленено семе, крес, латинка, рукола и някои видове синапено семе).

Какви семена да изберете

Различните семена имат различни полезни свойства. Затова е добре да правите различни комбинации, които да променяте периодично.

Дори да не разпознаете това течение в модата на здравословното хранене като свое, опитайте да включвате кълновете в менюто си. Така ще осигурите ценни вещества за организма си и ще подпомогнете задържането или постигането на желаното тегло.

Кълновете – силният съюзник на здравето
5 (100%) 2 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta