Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Колко калории на ден да ям, за да качвам

кардио тренировка втора частНачинаещите фитнес ентусиасти често си задават въпроса „колко калории на ден да ям, за да покачвам тегло и съответно мускулна маса“. Хранителните добавки, които изобилстват на пазара, обещават бързо покачване на мускулна маса и атлетично тяло. Много хора разчитат изцяло на тях, за да постигнат целта си, но това е грешно действие. Добавките би трябвало да се ползват като помощник, а не като основа при качването на тегло. Основният източник на калории и енергия трябва да е храната.

Но колко калории да ядем, за да качваме тегло?

Отговорът не е много сложен – повече, отколкото са ни нужни, за да поддържаме функциите на организма. Нужните калории за всеки човек са с индивидуална стойност. Определя се от възрастта, полът, височината, теглото и физическата активност.
Диетичният профил ще ви помогне да разберете колко калории дневно да приемате. За да качваме тегло е нужно да консумираме повече калории, отколкото е получената стойност от калкулатора. Това означава, че хранителните вещества, които приемаме са в повече и организмът ни ги складира като запас за бъдещи нужди. Първоначално те се отлагат под формата на гликоген в мускулите и черния дроб, а когато тези депа се запълнят – като мазнини.

Източници на калории

Най-добре е да набавяте калориите от въглехидрати и протеини. Мазнините също не са за подценяване, те са много важни за усвояването на мастноразтворими витамини. Освен това съдържат повече калории на грам, отколкото белтъчините и въглехидратите – цели 9 калории. Има много полезни мазнини, които подпомагат мускулното изграждане.

Важни условия за качването на тегло

  • Пълноценно хранене – прясна храна, пълнозърнести продукти, чисто месо, зеленчуци.
  • Достатъчно протеин – важно за оптималното мускулно нарастване е приемането на белтъчини чрез храната. Отлични източници са месото, млечните продукти, яйцата, риба и морски деликатеси, ядките и варивата.
  • Редовно и често хранене – оптималният вариант е хранене 5-8 пъти дневно на малки порции. След хранене се ускоряват обменните процеси в организма. За много хора обаче, това хранене е невъзможно, защото в натовареното ежедневие е трудно през 2 часа да се яде.
  • Закусвайте – това е важно условие не само за хората, които искат да качат килограми, но и за отслабващите. След като цяла нощ не сте се хранили, организмът започва да изпитва нужда от енергия, най-бързата такава е гликогенът, а когато са изчерпят запасите – мускулите. Доброто хапване след сън е важно, за да се спрат тези разграждащи процеси /катаболни процеси/.
  • Достатъчно течности – добрата хидратация е важна за организма и обема на мускулите.
  • Тренировки – силовите упражнения са важни за мускулното изграждане. За да поемат натоварването, на което ги подлагате, мускулите увеличават обема си.
  • Хранене преди и след физическо натоварване. Това е спорно твърдение, макар че в практиката на спортистите се е утвърдило като задължително. Основната идея на този тип хранене е да осигури достатъчно енергия на тялото за предстоящото натоварване, а след това да съкрати времето за възстановяването му.

Това са част от условията за качване на мускулна маса и оформяне на атлетично тяло, с които всеки начинаещ трябва да се запознае. За да изберете правилната програма за себе си е добре да направите консултация със специалист.

Колко калории на ден да ям, за да качвам
3.9 (78%) 10 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta