Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Полезни и вредни храни за зъбите при деца от 0 до 2 годинки от д-р. Бранимир Кирилов

d-r branimir kirilovВ тази статия искаме да Ви запознаем с опита на професионалистите относно здравето на зъбките при най-малките деца. За целта се допитахме до основателя и управител на най-голямата клиника по имплантпология и естетична стоматология Medical Dent – д-р Бранимир Кирилов.

Ще Ви запознаем с периодите на зъбите,подходящите храни за тях и грижите които да полагате,за да може вашите деца да се радват на здрави зъби и блестяща усмивка.

Период – от 0 до 2 години

Периодът от раждането до 2 години е времето на поява на млечните зъбки.За здравето на млечните зъбки трябва да се помисли при появата на първото зъбче,та дори и преди това.В днешно време повече от половината от децата на възраст между 2 и 11 години имат зъбни кариеси и това се приема за нормално а всъщност не е!

Много съвременни проучвания подкрепят теорията на американския зъболекар и учен д-р. Уестън Прайз,който твърди,че най-сериозният фактор,допринасящ за влошеното дентално здраве при децата,не е лоща устна хигиена, а повишената консумация на захар в различните и форми,което води до нарушена минерализация на твърдите тъкани в тялото.

Вторият фактор е липсата на минерали в храната.Само допреди едно столетие почвите и съответно растенията са били много по-богати на минерали от колкото са днес.

Спазването на зъбна хигиена и редовното почистване на зъбите също започва още с появата на първото зъбче.При нощно кърмене, е добре след него да с предложи на детето чиста вода, за да се изплакне устната кухина.

Топ 5 на храните полезни за здрави зъби в този период

  • Майчината кърма – децата кърмени до 6-тия месец,по-рядко развиват зъбни кариеси.Като е препоръчително нощното кърмене да се избягва или зъбките да се почистват след него.
  • Гхи (претопено масло от пасищни животни) – въпреки че се приготвя от масло, този продукт е изключително полезен и богат на мастноразтвоеимите витамини А,Д, и К.Гхи може да се дава на бебета още в ранните фази на захранването,като една кафена лъжичка се добавя към каши или зеленчукови пюрета.
  • Костни бульони-От тази позабравена напитка при правилно приготвяне се извличат всички алкални елементи от използваните кости,включително калций ,магнезий,желязо,селен и колаген.
  • Ферментирали млечни продукти
  • Витамин Д

Вредни и неподходящи хранителни комбинации

  • Подсладени бебешки пюрета-съдържат много добавена захар,дори и да не е отбелязано на етикета.
  • Плодови сокове – концентрацията на плодова захар в съчетание с киселинния характер на напитката е в състояние да увреди млечните зъбки.
  • Подсладени напитки – Подобен вид напитки съдържат голямо количество захар и обогатяването с синтетични витамини не е я състояние да компенсира вредата от тях.
  • Бебешки бисквитки – Пълни с пшеница, захар, нишесте, набухватели, емулгатори, растителни мазнини и други.Е не е ли по добре детето да стимулира дъвченето си с някой полезен на минерали плод или зеленчук?
  • Зърнени каши – инстантните каши са силно рафинирана храна.За това препоръчително е да бъдат заменени с домашни каши от цели зърна елда,просо,ориз,овес и др.

В следващата статия ще Ви запознаем с полезните и вредни храни при по-големите деца.

Полезни и вредни храни за зъбите при деца от 0 до 2 годинки от д-р. Бранимир Кирилов
4.23 (84.62%) 13 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta