Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Калкулатори ИТМ (BMI) и BMR

Може да се възпоолзвате от тези калкулатори, за да разберете вашият ИТМ (индекс на телесна маса) както и препоръчителния прием на калории дневно 🙂

Индексът на телесна маса (ИТМ) известен и като BMI (Body mass index) се използва, за да се изчисли процента телесни мазнини в тялото. Така разбирате дали теглото Ви е поднормено, нормално или наднормено. ИТМ се изчислява като се раздели теглото на височината на квадрат. Така всъщност отчита Вашето положение спрямо най-здравословното тегло, отговарящо на вашия ръст. ИТМ не винаги е точен. Той може да даде повече мазнини при хора със силно развита мускулна маса, при бременни и др., или може да отчете по-малко при такива в напреднала възраст или при наличие на физически увреждания, които намаляват способността за движение. Индексът на телесната маса е много лесен и удобен за изчисление, затова е широко разпространен.

ВМR (Basal Metabolic Rate) всъщност представлява калориите, които са ни необходими само за нуждите на тялото ни – поддържане на постоянна телесна температура, възпроизвеждане на клетки, изпомпване на кръв от сърцето, „захранване“ на мускулите докато са в покой. Тоест ние се нуждаем от тази енергия, дори ако прекараме целия ден в леглото!
Преди да започнете диета, която ограничава приема на калории, трябва да се съобразите с необходимата на вашето тяло енергия и начина Ви на живот. Средно човешкият организъм се нуждае от 70 калории на час – по-малко докато спим и малко повече докато сме будни. Трябва да осигурим тези калории и след това да въвеждаме ограничения, от които ще отслабнем.

Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta