Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Диета Притикин

dieta pritikinКакво представлява диета Притикин

Тази диета е дело на Нейтън Притикин, който я създава през 1950 г., като следствие от поставената му диагноза за сърдечно-съдово заболяване. Според Притикин определеният начин на хранене в комбинация с физическа активност и борба със стреса, е пътят към здравето и дълголетието.

Самата диета се състои в консумирането предимно на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Този хранителен режим е беден на мазнини, но изобилства от въглехидрати и целулоза.

Диета Притикин по начало е създадена, за да подпомогне лечението на някои заболявания, но би могла да се „пригоди“ за желаещите и да отслабнат. В следващите редове ще узнаете как.

За и против диетата Притикин

Диетата Притикин ограничава приема на мазнини, чрез което се помага на сърдечно-съдовата система и нивата на лош холестерол. Честата консумация, особено на трансмазнини, води до натрупване на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, тяхното стесняване и евентуално запушване. Последиците са изключително сериозни.

Като плюс на диета Притикин ще посочим, че той е подходящ за вегетарианци. Много хора в последните години се ориентираха към този начин на хранене. Повече за вегетарианците и разликата им с веганите може да прочетете в статията ни „Разликата между веган и вегетарианец“.

Намаленият прием на мазнини оказва положително действие върху организма, стига да не се спре напълно. В тялото ни протичат много реакции, свързани с наличието на мазнини, например усвояването на мастноразтворимите витамини.

Като минус на диетата може да се посочат възможната липса на важни мастни киселини като Омега-3, витамини и невъзможността за тяхното усвояване.

Подходяща ли е за вас диетата Притикин

Тъй като първоначално диетата е била съставена, за да се бори със здравословните проблеми се предполага, че хора с хронични заболявания е необходимо да се консултират с лекарят си като допълнителна мярка за борба с болестта.

В случай, че желаете да отслабнете с диета Притикин, може да „нагласите“ режима, за да е подходящ за вас.

Ефикасна ли е диетата Притикин

В основите на диетата е заложено храненето предимно с растителни продукти. Силно е ограничена консумацията на мазнини, яйца, сладкиши с много масло, рафинирани продукти /захар, бяло брашно/, подсладители, тютюнопушенето и алкохол.

Позволени са:

  • 4 хранения със зеленчуци;
  • 3 с плодове;
  • 2 въглехидратни храни /зърнени храни/;
  • 1 ястие, в което има протеини от животински произход;

 

Въглехидратните храни трябва да са от групата на сложните, т.е. да доставят енергия за продължителен период от време.

За предпочитане е ястието, източник на протеин от животински произход, да бъде с риба, вместо с пилешко месо. Червени меса се разрешават максимум 1 път седмично.

В случай, че желаете и да отслабнете, се препоръчва да замените зърнените храни със зеленчуково ястие.

Лесна ли е за спазване

Диетата предполага хранене на малки интервали и по възможност 6-7 пъти дневно. Причината е, че след зеленчуковото хранене ще огладнеете бързо, а честото хранене с малки порции поддържа метаболизма ускорен.

Задължителен компонент към диетата е двигателната активност. Редовните упражнения и намиране на начин за борба със стреса са основната теза на създателя на диетата Притикин, който е и основател на едноименния Център за дълголетие.

Евтина ли е диетата Притикин

Диетата предполага храни, които типично се консумират в българската кухня. Ограничаването на месните продукти и забранените храни, предполагат, че диетата ще бъде евтина.

Диета Притикин
5 (100%) 2 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta