Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Протеин (белтъчини)

храни богати на протеинПротеин – какво представлява

Важна част за изграждането на атлетично тяло е консумация на протеин. Но защо всъщност е така? Това са хранителни вещества, които съдържат аминокиселини и носят 4 калории за грам. Аминокиселините са основните изграждащи елементи на мускулната клетка. Тяхното достатъчно количествo е важно за обновяването на организма, тъканите и нарастването на тялото.

Видове протеин

  • Животински – този вид белтъчини се сочат за по-пълноценни в сравнение с растителните. Добър източник са всички видове месо, риба, яйца и млечни продукти.
  • Растителен – пълноценен източник са зеленолистните зеленчуци, ядките и варивата. Концентрацията в 100 г марули например е по-малко в сравнение със съдържанието на протеин в 100 г месо.

Освен по източника белтъчините, може да се разграничат и по скоростта на усвояване от организма. Има такива, които се усвояват бързо след тяхното приемане, други са с удължено освобождаване и осигуряват продължително подхранване на тъканите.

Калории

В 1 г протеин се съдържат 4 калории, без значение от видът му. По-съществена е индивидуалната дозировка. Тя зависи от много фактори: възраст, тегло, физическа активност. Най-известният начин за изчисляване на дневната нужда от калории е грама на килограм тегло.

При подрастващите нуждата от протеин е по-висока, защото организмът се развива и расте. Хората, които не спортуват и не се движат активно, е нужно да приемат минимално количество 1 г на килограм телесно тегло, а като максимум – 2 г. Активните спортисти и атлети – 2-2,5 г на килограм тегло. Това означава, че културист, тежащ 100 кг. трябва да приеме 220 г протеин дневно. Разпределянето му между отделните хранения е важно, тъй като големите дози белтъци не се усвояват пълноценно. Все още се водят спорове каква е точната дозировка, която организмът е способен да обработи на един прием. Смята се, че това е до 30 г на хранене. Всички по-големи дози се отлагат в тялото като запас от мазнини или се изхвърлят от организма.

Ползи от протеин

Ползите от консумацията на достатъчно белтъчини са неоспорими.

  • Аминокиселините, които се съдържат в тях имат функцията на строители на клетките. Те подпомагат регенерацията и растежа на тялото. Мускулите имат особена нужда, защото аминокиселините ги изграждат и създават условие за нарастването им.
  • Създава чувство за ситост за по-дълъг период от време и подобрява контрола върху апетита.
  • Запазват мускулите по време на диети с отрицателен калориен баланс /по-малко калории от необходимите/.
  • Приемането на необходимата доза протеин дневно повишава съпротивителните сили на организма.
  • Подобрява се усвояването на калций.

Вреди от протеин

Почти не се случва дадено нещо да носи само ползи, това се отнася и до протеина. Повишеното приемане не довежда до ускорен мускулен растеж или бързо възстановяване на организма. Трайното повишаване на дневната доза протеин действа отрицателно по следния начин:

  • Влошаване функциите на черния дроб и бъбреците
  • Води до загуба на калций

Що се отнася до новите тенденции и старите схващания за консумирането на протеин, все още се водят спорове кое е по-ефективно. Тук важи правилото голямото количество не носи ползи, прецизността е ключова за доброто здраве и фигура.

Протеин (белтъчини)
4.73 (94.55%) 22 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta