Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Скъпо ли е да спазваш диета?

dieta-skupi

Спазването на диета се свързва с различен начин на хранене, с необичайни и трудно достъпни храни, с допълнително готвене. Доста хора не се престрашават да започнат диета, защото си мислят, че това е трудоемко от към време и пари. Оказва се, че освен калориите, понякога е необходимо да се смятат и парите.

Въпроса е: Скъпо ли е да спазваш диета или има и евтина диета ?

А отговора е, че диетата не е скъпо удоволствие, достъпно само за малцина. Може да отслабнете и без да влизате в дългове, но всеки инвестиран лев е даден за вашето здраве и самочувствие. Затова по-добре да спестите от цигари и газирани напитки например и да си хапвате плодове. Доста често не осъзнавате, че да се храниш нездравословно е много по-скъпо, тук вафличка, там чипс, нещо пържено и парите изчезват, а килограмите се натрупват.

Първо да видим какво да отрежем от менюто – махнете кафето, заменете го с чай. Няма нужда да се хвърляте на скъпите видове, дори може сами да си наберете билки подходящи за чай, а защо не да си отгледате в саксиики на терасата. Забравете за газираните напитки, евтини или скъпи, те просто не са полезни, ако желаете да живеете здравословно и да свалите килограми. Заменете ги с вода. Може и да не е минерална, ако чешмяната във вашия район е добра за пиене, защо да давате пари за бутилирана.

Здравословен и евтин начин за отслабване е да спортувате. Когато сте в настроение, когато можете, където можете – бягане, плуване, бързо ходене, изкачване на стълби, танци, упражнения с децата, разходка и още и още. Забавлявайте се, правете го редовно, постепенно увеличавайте активността си и резултатите няма да закъснеят. И определено е по-икономично, отколкото да спазвате диета и да се придвижвате с колата.

Намалете калориите, които приемате. С две думи, яжте по-малко. Не е задължително да сте на някаква определена диета. Достатъчно е да намалите размера на порциите, които приемате, между храненията да не ядете нещо калорично, а да посегнете към някой плод. Резултатът може да ви се стори бавен, но със сигурност ще е впечатляващ.

Добра практика е да си записвате разходите за храна, които правите. Така на края на месеца ще знаете къде са хвръкнали парите и ще можете да прецените дали не купувате прекалено много тестени храни или давате излишни пари за хранене навън. Тези пари могат да бъдат разпределени за по-здравословни храни като например ядки, риба или истинско немазно месо, вместо различни съмнителни колбаси. От вас зависи да насочите парите си към правилната и здравословна храна.

Ако имате възможност отглеждайте сами плодовете и зеленчуците, които консумирате. Ако не, намерете си сигурни и проверени производители, от които да пазарувате. Появиха се общности от производители, които предлагат качествена храна на достъпни цени, като доставят директно до големите градове. Обединете се няколко семейства и доставката ви ще се стопи, а вложеното в качествена храна, ще ви се изплати многократно. Както споменахме можете да си отглеждате сами подправки, да си отглеждате различни кълнове, дори без специални уреди.

Готвенето вкъщи освен по-здравословно е и по-евтино. Така сте сигурни какви продукти и добавки използвате, варите, печете или готвите на пара, вместо да пържите, каквато е практиката в повечето заведения и то без да отчитаме факта, че ползват некачествено олио по няколко пъти. Може да си приготвяте от вкъщи обяд и да го хапвате в офиса, вместо да притичвате до магазинчето за безбожно скъпи заместители на хубавата храна.  Като цяло на въпроса „Скъпо ли е да спазваш диета?“ може да се отговори така: Не е скъпо да спазваш диета стига да планираш всичко правилно 🙂

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta