Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Воинска диета – заслужава ли си когато не сме на война

воинска диетаКакво представлява Воинска диета

Този режим е вдъхновен от храненето и физиката на древните римляни и конкретно – спартанците. Правилата му са лесни и се състои в ежедневно гладуване, редувано с часове на хранене.

За и против Воинска диета

Гладът и преяждането са контролирани и съзнателно осмислени. През първата фаза се наблюдават следните положителни ефекти:

 • Подобрява се работата на нервната система;
 • Организмът се освобождава от токсините и клетките, от които не се нуждае или са мъртви;
 • Растежният хормон и нивата на глюкагон се повишават, което подпомага разграждането на мазнините;
 • Нивата на инсулин също се понижават, а това допълнително съдейства за редуциране на мазнините.

Преяждането се прави по план и има следните положителни ефекти:

 • Започнете със салата, след това белтъчна храна и със съдържание на мазнини, а за най-накрая оставете въглехидратите. Така организмът ще усвои пълноценно витамините, протеините, а въглехидратите няма да се отложат като мазнини. Хранете се, докато не се заситите. Естествено внимавайте да не прекалите и да ви стане тежко;
 • Запасите от гликоген се запълват, за да може тялото да си набавя енергия за предстоящите натоварвания;
 • Ускорява се покачването на мускулната маса, като следствие от подобрената усвояемост на белтъчини;
 • Храненето ускорява метаболитните процеси.

Подходяща ли е за вас Воинска диета

Ако имате натоварено ежедневие и не ви остава време за хранене, тогава Воинската диета е подходяща за вас. Много хора неумишлено спазват този хранителен режим, през деня служебните задачи не им оставят време за хранене, а вечер, когато се приберат буквално преяждат.

Ефикасна ли е Воинска диета

Воинската диета протича в две фази:

 • Недояждане – през денят не се приемат храни, а само течности. Продължителността на тази фаза достига 16 часа.
 • Преяждане – след часовете на глад, организмът е готов да приеме и усвои пълноценно всеки грам хранително вещество, което изядете.

Диетата е с доказана ефективност и съчетава ползите от гладуването и удоволствието от храненето. Не е сложна за спазване, тъй като отговаря на ежедневието на много хора. Прекалено заети със служебните си задачи, често те отлагат храненето, докато накрая единственото такова е вечерята.

Съвети за правилно провеждане на Воинската диета:

В началото може да ви бъде трудно да не се храните 16 часа. Поставете си малка цел, например да не ядете до обяд, постепенно отлагайте храненето с по 1 час, докато достигнете 16 часа недохранване.

Може да хапвате по малко количество ядки и източници на белтъци – месо, яйца.

Тренировката има голяма ефективност, ако се проведе след обяд или преди вечерята. Така всеки грам хранителни вещества ще се използва запълване на гликогеновите депа в мускулите и черния дроб и няма да се натрупа като мазнина.

Лесна ли е за спазване Воинската диета

Принципите на действие са лесни и не изискват броене на калории и подбиране специални продукти. Въпреки това, гладуването през активната част на деня /от ставането сутрин до изтичането на 16-те часа/, си е изпитание на волята.

Евтина ли е Воинската диета

Диетата не изисква избягването на едни и консумирането на други храни. Ние определяме диетата като евтина или по-скоро непроменяща бюджета за храна, който обикновено имате.

Воинска диета – заслужава ли си когато не сме на война
3.85 (76.92%) 13 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
 1. Здравейте, поздравления за статията! Войнската диета е наистина страхотна за загуба на мазнини. Успешно може да се съчетае и с високо-мазнинно ниско-въглехидратно хранене за още по-добри успехи и здравословен живот. Намаляйки работата на панкреаса, свеждайки го до едно ядене на ден и с намален прием на въглехидрати, то отслабването е гарантирано, а здравето ще се подобри в пъти.

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta