Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Диета при отстранена жлъчка

диета при отстранена жлъчкаКакво представлява диетата при отстранена жлъчка

Това е диета, която се препоръчва на хората с премахната жлъчка. Характерното при нея е, че се състои в принципи и съвети за това какво е добре и какво – не. След подлагане на операция, липсата на важен орган, какъвто е жлъчката, се налага промяна на начина на хранене. Целта е да не се приемат храни и напитки, които дразнят стомашно-чревния тракт, тъй като черният дроб произвежда жлъчен сок, а той няма къде да се складира. Мазнините в храната са основният провокатор за отделяне на жлъчен сок, затова те са първото нещо, което се ограничава първо. Ако вашата жлъчка не е отсранена а възпалена, може да прочетете нашата статия диета при възпалена жлъчка.

За и против диета при отстранена жлъчка

Положителните страни на диета при отстранена жлъчка са, че тя създава такива хранителни навици, които подпомагат храносмилателната система след отстраняване на жлъчката. Ако дори и след оперативната интервенция не се промени начина на хранене и диетата включва много мазнини, това може да доведе до сериозни усложнения. Например, при консумирането на мазна храна и недостатъчен жлъчен сок за разграждането им, тогава мазнините се свързват с желязото и калцият, които се съдържат в храната. Това пречи на тяхното усвояване и те се изхвърлят от тялото. Негативите от това могат да са много сериозни – анемия, заболявания на костната система и други.

Оттук следва да заключим, че диетата при отстранена жлъчка е нискомазнинна диета.

Подходяща ли е за вас диета при отстранена жлъчка

Диетата при отстранена жлъчка е насочена към хората със заболявания на храносмилателната система, а в случаят към хората с премахнат жлъчен мехур. Друга отличителна черта на тази диета е ниското съдържание на мазнини. Поради тази причина тя е подходяща и за отслабване.

Ефикасна ли е диета при отстранена жлъчка

Начинът, по който работи тази диета не се касае до разбивка на храната по дни, а по-скоро за препоръки, относно хранителните продукти и начините за тяхното приготвяне.

  • Ограничете максимално мазнините в храната си. Това означава да консумирате по-постно месо като пилешко, говеждо и риба. Последните все пак съдържат мазнини, но дори и най-тлъстите са със съдържание на полезните Омега мазнини. Все пак не може да ги изключите напълно, редица витамини се усвояват в организма благодарение на мазнините. Краве маслото и студено-пресованият зехтин са добро решение за тяхното набавяне.
  • Алкохолът също трябва да се ограничи, тъй като той сериозно затруднява черния дроб.
  • Храните, които приемате трябва да бъдат богати на целулоза. Тя се преработва лесно, а при приемане се „раздува“, което създава чувството за ситост. Целулоза може да си набавите чрез следните храни – трици, варива /кафяв ориз, бобови култури/, плодове, зеле.
  • Приемането на храна трябва да бъде на равни интервали – например през 4-5 часа. Непрекъснатото похапване създава много трудности на цялата храносмилателна система. Ако се храните, когато наистина сте гладни /започва да ви стърже стомаха/, тогава в дванадесетопръстникът няма храна, а в жлъчният мехур се е събрала достатъчно течност, за да обработи постъпващата храна. Когато има някакво нарушение в тази схема, както при премахната жлъчка, тогава нередовното хранене значително затруднява обработката на мазнините.
  • Силните подправки като чесън, черен пипер и други, не се препоръчват.
  • Приготвяйте храната си чрез печене, варене, задушаване.

Лесна ли е за спазване диетата при отстранена жлъчка

За да се каже дали диетата при отстранена жлъчка е лесна, голямо значение има предишният начин на хранене. Ако той е бил с прясна храна, която има ниско съдържание на мазнини, избягвани са пържените и преработени храни, едва ли ще е голяма трудност. Колкото по-различни са хранителните навици от препоръките по-горе, толкова по-трудно.

Евтина ли е диета при отстранена жлъчка

Диетата при отстранена жлъчка не изисква консумирането на специфични продукти. Тя се основава на спазването на някои препоръки. Естествено, замяната на някои хранителни групи с алтернативни, например свинско месо с телешко, колбаси с пилешко филе и т.н., може да „оскъпят“ до известна степен диетата.

Диета при отстранена жлъчка
3.77 (75.35%) 43 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta