Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Здравословни диети

здравословни диетиКакво разбираме под здравословни диети

При този тип диети се набляга на правилният и природосъобразен начин на хранене, който осигурява добро здраве и отслабване. Диетата се основава на принципи, които целят да се „научим“ да приемаме естествена и жива храна. Това е храната в нейният естествен вид – суров, пресен или консервиран с естествени добавки. Всяка храна, която е дело на индустриалния напредък, обикновено не носи полза на организма.

За и против здравословните диети

Положителните страни на този тип диети са, че регулират всички процеси в организма. Обмяната на веществата се ускорява, тялото се изчиства от токсините, стомашно-чревния тракт се активира и се подобрява усвояването на хранителните вещества. Те, от своя страна достигат всички тъкани и ги подхранват.

Забързаното ежедневие и липсата на свободно време е накарало съвременния човек да окачестви приготвянето на здравословна храна като трудоемко. Въпреки че е много по-лесно да си купите мазен дюнер от някоя лавка и да хапнете, замислете се какво давате с тази храна на тялото си. Отговорът е съмнително качество на продуктите, много наситени мазнини, които почти автоматично се складират в мастните депа и затрудняват работата на черния дроб, бързи въглехидрати, много сол и дори захар.

Подходяща ли са за вас здравословните диети

Те са идеални за всеки човек. Още повече, ако страдате от хронично или друго заболяване. Здравословните диети са основен и силен съюзник в борбата за красиво тяло и добро здраве. Резултатите се забелязват много скоро след началото на някоя здравословна диета: кожата се избистря и подобрява структурата си, косата става лъскава и здрава, ноктите и зъбите се заздравяват.

Ефикасни ли са здравословните диети

Принципите, на които се основават здравословните диети, гарантират успех независимо каква е вашата цел. Тялото е цялостна система, която зависи в голяма степен от „горивото“, което й подавате. Ако то е качествено, тя ще работи правилно, но ако е просто „колкото да има нещо“ – се появяват и проблеми.

По какво да разберете дали една диета е здравословна? Разгледайте част от принципите на здравословното хранене и, ако те са включени в дадена диета, това означава, че тя е здравословна.

Принципи на здравословното хранене:

  • закуска при здравословни диетиНе пропускайте закуската. Много хора, улисани в приготовленията за работа, пропускат това важно хранене. А защо е толкова важно? След като през нощта не сте приемали храна се получава прозорец от 7-8 или повече часа без хранителни вещества. Това довежда до т.нар. катаболни процеси /разграждане на мускулите/, които са начин организма да си набави нужните му протеини и енергия, за да поддържа системите на тялото. Чрез една балансирана закуска, която включва бавни въглехидрати /филийка пълнозърнест хляб или овесени ядки/, белтъчини /варено яйце или пълномаслено прясно мляко/ и фибри /плод по избор/, вие спирате разграждането на мускулите и насочвате усилията на тялото към усвояване на приетите с храната хранителни вещества.
  • Хранете се често. Храненето по възможност през 4 часа е оптималното, така не се създава недостиг на хранителни вещества, а и няма да ви е тежко на стомаха. Да си признаем, толкова често хранене е трудно постижимо, особено за хората с натоварен работен ден и нямащи възможност да приемат здравословна и прясно приготвена храна. Решението на проблема е да си приготвите сандвич сутрин преди работа и да го вземете в подходящ съд. Този сандвич може да бъде пълнозърнест хляб, намазан с извара, парче шунка, резен домат и няколко листа свежа салата.
  • Включвайте източник на белтъчини при всяко хранене. Белтъчините /протеините/ са основен градивен елемент на мускулите и тяхното набавяне е от основно значение. В естествен вид може да си осигурите протеини чрез приема на месо, млечни продукти, яйца, ядки и варива.
  • Въглехидратите са приятел на тялото. В много популярни напоследък диети категорично се забраняват въглехидратите. Истината е, че ако ги приемаме в голямо количество, а не изразходваме енергията, която получаваме с тях, те се отлагат като мастни натрупвания и съответно напълняваме. Нужно е да уточним, че има бързи и бавни въглехидрати. На първите им е нужно съвсем кратко време, за да навлязат в кръвния поток и да захранят организма с енергия. При бавните се наблюдава забавяне в обработката им, а съответно и продължително чувство за ситост. В една балансирана диета трябва да има и от двата вида, за да имаме сила за изпълнение на ежедневните си задачи през цялото време. Въглехидрати в големи количества има в тестените изделия, зърнените култури, варивата, захарта, плодовете.
  • жена пие вода при здравословни диетиПриемайте вода. Често, заети с различни ангажименти не се сещаме да пием вода, усещаме, че сме жадни, но отлагаме приемането на течности. С времето това чувство до такава степен се потиска, че липсата на вода да доведе до сериозни проблеми. Дехидратацията и чувството, че „искаме нещо“, много се бърка с глад. Затова, ако скоро сте хапвали, а отново ви се струва, че сте гладни, просто изпийте една водна чаша /250 мл./;
  • Разнообразната храна е приятел на здравето. Приемането на една и съща храна всеки ден лишава организма от ценни вещества и го насища с други. Балансирането между хранителните вещества, т.нар. нутриенти – въглехидрати, протеини и мазнини, е ключът към успеха на всяка диета.
  • Не изключвайте напълно мазнините от храната си. Мазнините са нарочени за голям враг на елегантната фигура и доброто здраве. Това в повечето случаи е така, но от значение е какви мазнини се приемат. Има наситени мазнини, които е хубаво да се ограничат максимално. Организмът не полага почти никакви усилия, за да ги обработи и съответно те се включват в кръвопотока много по-бързо. Често тези мазнини, приемани в големи количества, се отлагат по стените на кръвоносните съдове, като по този начин ги стесняват. Могат да повишат нивата на лошия холестерол и да доведат до сърдечно-съдови заболявания. Другият тип мазнини са ненаситените. Особено ценни от тях са Омега киселините – 3, 6 и 9, те се намират в ядките, рибите и морските дарове.

Лесни ли са за спазване здравословните диети

Дали здравословните диети са лесни за спазване, зависи в голяма степен от досегашният начин на хранене. Колкото по-различен е той от здравословните принципи, толкова началото ще бъде по-трудно. Въпреки това вкусът се „възпитава“, така че с постоянство и упоритост здравословното хранене става част от живота.

Евтини ли са за спазване здравословните диети

Следвайки тенденцията да се търси най-евтиният източник, та било то и алтернативен, в храните се използват редица нездравословни съставки. Потребителят, естествено, също търси най-изгодното и посяга към свинското месо, вместо към телешкото или предпочита мазната и пържена храна, вместо салата и печената пържола. Освен икономическият елемент при избора на начин на хранене голямо значение играе и храненето в семейството. Доста трудно е да се опитвате да се храните здравословно, ако никой друг член от фамилията ви не желае. Това означава повече усилия да устоите на изкушението от вредната храна или пък да приготвяте по две ястия – едно за вас и едно за тях. Това също означава и повече разходи.

Въпреки всички трудности, опитът ни сочи, че човек, който е „прескочил“ критичния момент с отказването, бързо след това се забелязват и положителните ефекти от здравословните диети.

Здравословни диети
3.67 (73.33%) 3 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta