Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Напълняване след спиране на цигарите – Мит или Истина

jena-spira-cigariteВ тази статия ще отговорим на въпроса, Защо се напълнява след спиране на цигарите и ще ви дадем препоръки как да НЕ качите нито един килограм. Според статистически проучвания попадаме в челната десетка на световната класация за най-много пушачи сред пълнолетните граждани. Много хора посягат към цигарите от любопитство, а в последствие се оказва, че не могат да спрат. Въпреки че, повечето от тях твърдят, че могат да приключат с тази зависимост, когато пожелаят, това не се случва.

Все пак, когато се стигне до отказване на цигарите се появява страхът от напълняване. Дали то е мит или истина, ще се опитаме да разберем в настоящата статия.

Колко килограма се качват след спиране на цигарите

Не е задължително да качите много килограми. До 2-3 килограма е съвсем нормално да се покачи теглото на бившия пушач, НО при спазването на препоръките изброени отдолу в статията, може да се избегнете този проблем.

За да не си мислите, че е нормално да качвате килограми след спиране на цигарите, ще разгледаме някои чисто физиологични промени в организма, които се появяват след намаляване на количеството никотин.

Какво се случва с нас след спиране на цигарите

 1. Промяна в метаболизма

  Пушачите имат лош метаболизъм. Тяхната способност да усвояват пълноценно хранителните вещества и да изграждат тъкани в организма е намалена. След като спрат да пушат, метаболизма се подобрява, заради понижените нива на въглероден диоксид. Кръвта пренася важни вещества и кислород до всички клетки и усвояването на приетата храна се възвръща към нормалното състояние, т.е. ако досега сте изяждали по една пица на вечеря и нищо не ви се е лепвало, сега има огромен риск всяка приета калория да се складира като мазнини. Това е нормална функция на организма, която цели съхраняване на живота.

 2. Никотинов глад

  cigari-napylniavaneСпирането на цигарите е свързано с намаляване нивата на никотин в тялото. Това състояние води до поява на т.нар. никотинов глад. Повечето хора го описват като дискомфорт в областта над диафрагмата. Реално погледнато този глад прилича изцяло на обикновения, физически глад. Лъжливото усещане, че ви се хапва нещо е причина за силното влечение към храната. Според изследвания никотина се изчиства (или поне намалява значително) от организма за 7 дни, след което често се случва физическия глад да се смята за нужда от цигара. За да ги различите, просто изчакайте, желанието ви за дръпване ще изчезне скоро, а гладът за храна ще остане.

 3. Скуката

Пушачите палят цигара поради много причини – нервни са, след хапване, сутрин с кафето, скучно им е. Не веднъж сме виждали хора, които чакат на автобусната спирка или просто бездействат, палят цигара, защото не знаят какво да правят с ръцете си. След като са взели решение да не пушат повече, заместват цигарите с храна. Напълно нормално е да се качат килограми.

Препоръки за запазване на теглото

 • Първо: избягване на бързите храни – хамбургери, чипсове, пици и други. Заредете хладилника с храни от всички групи – млечни, месни, купете си плодове, зеленчуци и при желание да хапнете нещо си направете голяма салата или изяжте плод. След някои прости математически сметки, ако сте пушили по една кутия дневно, би трябвало да спестите минимум 150 лв. на месец. Добър допълнителен бюджет за купуване на истинска храна.
 • Второ: пийте много течности. Вода, чайове, сокове, но избягвайте кофеиновите напитки. Сутрешното кафе може да ви „навее спомени“ за пушенето. Вместо това може да изпиете чаша чай или прясно мляко.
 • Трето: дъвчете дъвка. Така ще държите устата си заета.
 • Четвърто: когато искате да правите нещо с ръцете си, може да си нарежете краставица и морков на пръчици, които да натопите в чаша със смес от лимонов сок и сол. Така ще „гризете“ нещо, без да вредите на организма си.
Отказването от вредния навик, особено след дългогодишен стаж, не е лесна задача. Качването на няколко килограма е далеч по-безопасно от интоксикацията на организма и белодробните заболявания, следствие на цигарения дим.

Екипа на Dietata.com Ви пожелава успех в борбата с цигарите 🙂 Ще се радваме да коментирате как е протекло отказването на цигарите при Вас или Ваши близки.

Напълняване след спиране на цигарите – Мит или Истина
4.2 (84%) 35 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
 1. Ами дано не напълнея. Толкова ми е слаба волята, че дори си купих нова кутия, а реших, че ще ги спра с изчерването на предишната.
  При мен го има ефекта с тъпченето. На всичкото отгоре започвам да готвя и то някакви засукани неща (а дори не мога) и това не е всичко! Накрая си ги изяждам. Дано не стана табуретчица. Стискайте палци!

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta