Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Заслужава ли си 90-дневната диета

zaslujava li si 90 dnevna dietaКакво представлява

За 90-дневната диета може да се намери много информация, различни рецепти и противоречиви мнения. Създатели на системата са американски спортни лекари, а самата тя се базира на принципа за разделно хранене. Храната се разглежда като сбор от няколко групи хранителни вещества. Целта е тези вещества да се съчетаят, така че да се подобри времето за храносмилането, храната да се усвоява по-добре и да се намалят отпадните храносмилателни продукти. Диетата нашумя преди няколко години и все още е хит сред тези, които искат да се отърват от излишните килограми.

Метаболизмът

В цикъла от 90 дни метаболитните процеси в организма се пренастройват заради промяната в храненето. Резултатът е доказан – за този период от време метаболизмът наистина се променя. По време на диетата се приемат малки количества качествена храна (ограничаване на мазнините и захарта) от всички хранителни групи. Основната идея на диетата е разделното хранене. С други думи – всеки ден се приема само един тип храна, която организмът лесно може да преработи. Спазването на последователността на дните е от изключителна важност.

Според специалистите трябва да се обърне внимание на ниския прием на калций в диетата – млечни продукти се консумират само веднъж на 4 дни. Затова е добре всеки да съобрази индивидуалното си физическо състояние с диетата и ако има нужда от повече калций, да го приема допълнително.

Плюсове на 90 дневната диета

Основното предимство на тази диета е, че на практика може да се яде всичко. Трябва само да се спазват определени правила и график за консумиране на различните храни. Съвместимите продукти преминават бързо в храносмилателния тракт, затова в тялото няма процеси на ферментация и гниене. Така интоксикацията на организма се намалява. Спазващите диетата са в добро здраве, а резултатите са видими.

Вземи индивидуална диета >>

Минуси на 90 дневната диета

Като основен недостатък можем да посочим промяната в хранителните навици. От голямо значение е и сила на волята. Не всеки може лесно да свикне с подобни ограничения и прием на еднотипни храни. На практика тялото получава всички необходими вещества, за да функционира нормално, но много хора изпитват глад. Постигането на истинско удоволствие от разделното хранене обикновено е трудно и отнема време.

Как ни влияе продължителното разделно хранене?
 За преработването на белтъчините се отделят ферментите пепсин (в стомаха) и трипсин (в дванадесетопръстника). Въглехидратите на свой ред се разграждат от амилази. След като организмът свикне с разделното хранене започва да губи способността си да произвежда едновременно достатъчно количества от тези ферменти. Връщането към пълноценното смесено хранене е трудно за някои хора. При продължителен прием само на разделна храна храносмилателните жлези губят способността си да преработват обикновената смесена.

В заключение можем да кажем, че 90-дневната диета е един наистина ефективен хранителен режим за сваляне на излишни килограми.
 Резултатът идва бавно и е дълготраен, а организмът не се лишава от основните хранителни вещества. Продължителното спазване на тази диета обаче може да бъде изтощително и да предизвика храносмилателни проблеми. Все пак в сравнение с други диети отслабването е сравнително здравословно, особено ако се комбинира с упражнения.

Ако решите да спазвате 90 дневната диета, можете да попълните нашия тест, за да изготвите индивидуална 90 дневна диета.

Заслужава ли си 90-дневната диета
3.77 (75.36%) 56 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta