Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Разлика между веган и вегетарианец

razlika vegan vegetarianecМного хора си мислят, че това са поредните модни течения при храненето, но докато при едни е така, за други се оказва начин на живот.

Но поради объркване в понятията, често се сочат за сходни и заместващи се. В следващите редове ще посочим значението на всяко от тях и разликите им.

Първо ще разгледаме термина веган /веганство, веганизъм/. Хората, които се придържат към този начин на хранене се наричат вегани и изключват напълно продуктите от животински произход от менюто си. В това число се включват:

 • Месото, колбасите и месните продукти;
 • Рибата и морските дарове;
 • Млечните продукти;
 • Яйцата;
 • Животинската мазнина.

При строгите вегани се наблюдава спиране приема на мед и пчелни продукти, избягване на носенето на коприна, кожа и вълна, както и други продукти и компоненти, в които е включено дори малко количество животински съставки.

В някои случаи се касае само за изпитване на жал към убиваните животни за получаване на месо и третирането им за добиване на мляко, но в други това са дълбоки убеждения и желание за грижа към тях. Те се противопоставят на тестването на лекарства и козметични препарати върху животни.

При вегетарианците ситуацията не е толкова строга, т.е. някои от тях консумират риба и морски деликатеси, млечни продукти и яйца. Вижданията им относно убиването на животните за прехрана е същото, както при веганите, но процеса за добиване на яйца и млечни продукти се считат за нормални и хуманни.

Отдавна се води спор за консумирането на мед. Според някои начинът, по който се произвежда, е експлоатация на пчелите. Други са на мнение, че това е естествен процес и пчелите не се принуждават да го правят.

Вегетарианците не консумират месо – пилешко, свинско, телешко, агнешко и други. Приемат риба, морски деликатеси, мляко и млечни продукти, яйца.

Естествено, разликата между веган и вегетарианец съвсем не се изчерпва само до храната, която се приема. Това са различни възгледи и начин на живот.

В сравнение с хората, които обичат да ядат, веганите и вегетарианците изпитват съжаление към животните, убивани за месо. Самата мисъл ги отвращава и диетата им не е провокирана от идеята за отслабване.

Всичко е много субективно в зависимост от гледната точка. Една крава гледана в домашни условия, грижите, които се полагат за нея и издоеното мляко са само с цел лична прехрана, докато гледането им във фермите се различава коренно.

Тази тема е доста спорна и индивидуална, затова ние ще се спрем само до частта с храненето.

Разлика между веган и вегетарианец

Веган:

 • Консумира само растителни продукти;
 • Носи дрехи, които не са направени от животинска кожа;
 • Против ползването на животни за лабораторни опити на лекарства и козметика;
 • Против убиването на животни за добиване на месо и за модната индустрия;
 • Не консумират мляко, яйца и мед, защото смятат, че това са насилствени дейности срещу даденото животно.

Вегетарианците:

 • Консумират растителни продукти, яйца, мляко и млечни изделия, риба и морски дарове, мед;
 • Не носят дрехи от животинска кожа;
 • Не понасят насилието срещу животните за добиване на месо и за производството на облекло;
 • Консумират мляко и млечни продукти, яйца и мед.
Разлика между веган и вегетарианец
4.41 (88.22%) 73 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
 1. ИЗ – ГЪ – ЗИ – ЦИ !!! Просто не са гладни – това е!

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta