Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Метаболитна диета

usmivka_dietaКакво представлява метаболитната диета

Метаболитна диета е такъв хранителен режим, който въздейства върху скоростта на метаболитните процеси /обмяната на веществата/. Те имат пряко значение за състоянието на организма и начинът, по който изглеждаме. Метаболизмът включва два взаимосвързани процеси, които се отнасят до изграждането и разграждането на органични тъкани – катаболни и анаболни. Първите разграждат тъканите с цел добиване на енергия, а анаболните – изграждат от приетите хранителни вещества.

Тя изключва гладуването като начин за отслабване, защото обменните процеси се забавят следствие на липсата на храна. И обратно, когато се храните редовно на малки порции, метаболизмът се ускорява, за да усвои приетите хранителни вещества.

Диетата продължава 14 дни, а в края на диетата е възможно да отслабнете до 5 кг. Тук е важно да отбележим, че това няма да са 5 кг. мазнини, а вода, част от мускулите и малко мазнини.

За и против метаболитната диета

Положителните страни на диетата са, че тя е балансирана, не стресира организма и включва храни от всички групи.

Необходимо е да имате воля и да сте стриктни по време на диетата, тъй като тя се провежда само за 2 седмици, а може да я повторите отново едва след 2 години.

Подходяща ли е за вас метаболитната диета

Диетата е подходяща за здрави хора. Хронично болните трябва да се консултират с лекуващият си лекар за очакваните резултати в здравословно отношение.

Диетата дава положителни резултати при хора с бавен метаболизъм.

Ефикасна ли е метаболитната диета

Метаболитната диета се състои в спазване на определени интервали на хранене. Максималното разстояние между две хранения трябва да бъде 4 часа, най-добре на всеки 2. Тук не става въпрос за стабилно хранене или преяждане, а изяждане на плод, кисело мляко, пържола и салата или друго. Количествата са по-малки от обичайните, за да не претоварите храносмилателната система.

Преди да пристъпите към диетата е добре да се запознаете с калориите във всяка от консумираните храни и с телесните ви показатели. По този начин ще може да съобразите необходимите ви калории и ще пресметнете колко от храните да приемате, за да сте в ОКБ /отрицателен калориен баланс/. Така ще отслабвате, а честото хранене ще стимулира метаболизма да бъде по-бърз от обичайното.

Позволени са храни от всички групи, но избягвайте рафинираната захар, бялото брашно и твърде мазните храни.

За да приготвите ястията ползвайте печене, варене, задушаване. Панирането и пърженето насищат храната с прекомерно количество неполезни мазнини.

Лесна ли е за спазване метаболитната диета

Метаболитната диета не е свързана с гладуване, напротив, основните съвети, които дава е да се храним редовно и на малки порции. Няма забранени храни, а просто насоки, кои да бъдат избягвани.

Евтина ли е метаболитната диета

Метаболитната диета не е свързана с промяна на хранителните продукти, които ползвате, а само с честотата и количеството на храненията. Поради тази причина, може да определим метаболитната диета като евтина или по-точно ненатоварваща бюджета.

Метаболитна диета
3.83 (76.67%) 6 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta