Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Гладуване – ползи и вреди

Гладуване – това средство за отслабване не се препоръчва в нито една диета,  защото спирането на прием на храна за дълго време не само няма да ви направи по-слаби, но ще изтощи организма ви, възможно е да се разболеете и да има и други негативни ефекти. Макар и да звучи лесно, не можете просто да кажете „Ще спра да ям три-четири дни и ще отслабна лесно“, защото гладуването не е за всеки. Разбира се и в този случай има изключения и понякога гладуването носи и ползи и се препоръчва за лечение, но това става под строг контрол и по план. Ако сте решили да пробвате с лечебно гладуване, трябва да спазвате някои правила. Първо посъветвайте се с лекар. Второ – гладуването не трябва да продължава повече от два-три дни, като през това време приемът на течности трябва да е достатъчен, за да не се обезводни организма. Освен вода е добре да се консумират и плодови и зеленчукови сокове от продукти, които са характерни за сезона. Позволено е и пиенето на чай с малко мед.

Тъй като от храната ние си набавяме енергия, по време на гладуването трябва да се ограничи нейното изразходване. Не се претоварвайте излишно, но и недейте да лежите по цял ден, освен ако не ви е много отпаднало.

Не трябва изведнъж да спирате да се храните. В дните преди гладуването намалете количеството храна, която приемате, като наблегнете на плодовете и зеленчуците. Много е важно и как ще се захраните след това. Ако не сте яли 3-4 дни, стомаха ви ще откаже да приеме всяка храна и да ви стане лошо. Затова отново започнете с това, с което сте приключили – сурови плодове и зеленчуци. Може да си сварите и малко картофи, но изчакайте с включването на хляб към менюто. Погрешно е да се нахвърляте на голямо количество храна, така не само ще се загуби ефекта от гладуването, но и ще натоварите организма. Той не е толкова изтощен (говорим за контролирано гладуване) и няма нужда от допълнителна енергия, той сам ще си набави необходимите вещества от храната, която му давате. Постепенно включете салати, кисело мляко, овесени ядки, сирене в храната си.

Какви са ползите от едно контролирано гладуване

  • загуба на тегло – обаче с уговорката, че се прилага при хора страдащи от тежки форми на затлъстяване, а не като алтернатива на диета за отслабване
  • действа положително на някои кожни проблеми
  • пречиства организма, защото по време на гладуване се изхвърлят в много по-голяма степен вредните вещества
  • спомага намаляването на възпалителните процеси и донякъде облекчава болки свързани с тях
  • спомага за възстановяване на тъканите

Какви вреди може да нанесе гладуването

  • При гладуване започват да се разграждат мастните тъкани. Обаче там се натрупват най-голяма част от токсичните вещества, които искаме или не искаме приемаме без да знаем. Ако гладуването продължи по-дълго време, т.е. повече от 4 дни тези вещества могат да навлязат в кръвта и това води до редица опасности за организма.
  • Появяват се странични ефекти при лишаването от храна, като например гадене, главоболие, сърцебиене, умора, кожата се напуква и изсушава, появява се чувство за студ и болки в мускулите.
  • Ако гладуването продължи по-дълго, организма реагира с рязко понижаване на кръвното, учестен и много слаб пулс, трудности при дишане и др. При появата на такива симптоми, веднага трябва да спрете и да се захраните. По-сериозни проблеми са увреждания на бъбреците и черния дроб. Затова по време на гладуването състоянието ви трябва да се следи от специалист и ако е необходимо да бъдат направени изследвания.
  • Гладуването не трябва да се прилага при бременност, кърмене и при деца. При хора, които не са напълно здрави и приемат лекарства, гладуването влияе отрицателно и в никакъв случай не бива да се прилага. Болните от диабет, хората с проблеми в бъбреците и черния дроб също не трябва да прибягват до лечение с глад.
Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. Погладувай поне 10 дни на вода и чак тогава пиши за ползи и вреди.Лечебното гладуване не е навреди лошо на никого.

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta