Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Калории в порция ориз

rizoto zelenchuci

Калории в порция ориз?

Красотата е тема, която вълнува хората от хилядолетия. Тя е изменила своето значение и за всеки човек тя е строго относителна. Несъмнено в последните години се заговори открито и масово за здравословното хранене като път за постигането на красива фигура. А още по-наскоро се отхвърлиха някои от предишните тези. Според тях пълното изключване на въглехидратите от менюто е единственият път към красиво и хармонично тяло. В това има зрънце истина и тя е, че при отсъствието на въглехидрати тялото отслабва. Но заедно с това губи своята енергия, бодрост и тонус.  Тъй като ориза е сложен въглехидрат, тук идва въпроса за количеството калории в порция ориз? В тази статия ще разгледаме подробно ориза, неговия произход, състав и влияние върху теглото. Вие сами ще прецените заслужава ли място във вашата диета.

Ориза и влиянието му върху теглото

За да открият отговора на въпроса с липсващото звено, учените диетолози обърнаха поглед към Изтока. След проучване на менюто на хората от източните страни е установено, че те приемат в големи количества зърнени храни и конкретно – ориз. Въпреки това са с нормално тегло и процентът на затлъстялост е минимален. Можете да разгледате нашата статия  – оризова диета.

Ориз – произход и състав

Оризът е една от най-старите отглеждани зърнени култури. Той е основна прехрана за много страни, сред които Китай, страните в Африка и Азия.

В малките зрънца се съдържат много полезни вещества – протеини, минерали /фосфор, магнезий, цинк, калций, сяра, манган, желязо, витамини от група В, микроелементи, почти никакви мазнини, въглехидрати и други. Конкретно:

  • Бял ориз – на 100 г от него се падат 350 калории, приблизително 7 г протеин, 0.5 г мазнини и 80 г въглехидрати;
  • Кафяв ориз – 100 г от него съдържат 330 калории, приблизително 6 г протеин, 4 г мазнини и 65 г въглехидрати.

Данните по-горе се отнасят за ориз в сурово състояние. Те се изменят в зависимост от начинът на приготвяне и добавените мазнини.

Оризовото зърно се съхранява в неядлива обвивка, която се премахва след узряването на зърнената култура. Във външната част за зрънцето се съдържат повече минерали и полезни вещества, отколкото в сърцевината му.

Ориз при варене

В порция от 100 г варен ориз се съдържат около 120 калори., 0.2 г мазнини, 30 г въглехидрати. Тези данни се отнасят до сварен ориз, без добавени мазнини и други продукти.

Видове ориз спрямо зърната

Освен на бял и кафяв, оризът може да се разграничи и спрямо големината на зърната – късозърнест, среднозърнест и дългозърнест.

  • Късозърнестият е с дължина до 5 мм. и ширина около 2.5 мм. Този вид е с по-голямо съдържание на нишесте в сравнение с останалите.
  • Среднозърнестият има дължина до 6 мм. Той е с относително съдържание на нишесте, при готвене остава разделен, но след изстиване се слепва.
  • Дългозърнестият е с дължина над 6 мм., той остава разделен при готвене и след изстиване в случаите, когато се приготвя правилно.

Да има ли ориз във вашата диета?

Добавянето на порция ориз към протеиновото хранене е отличен избор. В случай, че го направите не включвайте хляб или друг източник на въглехидрати. Оризът създава усещането за ситост поради съдържащата се в него целулоза. Тя, заедно с фибрите действат благотворно върху дейността на стомашно-чревния тракт и са полезни при диария и запек. Всички тези ползи от ориза дават категоричен отговор, че включването му в здравословното хранително меню, е правилно.

Калории в порция ориз
4.63 (92.59%) 81 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta