Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Бананова диета

bananova dietaКакво представлява бананова диета

Тази диета е много харесвана и популярна. Причината е, че по време на спазването ѝ се консумират добре узрели, вкусни банани, както и много други плодове и зеленчуци.

За и против банановата диета

Положителните страни на диетата са, че по време на нейното спазване не усещате чувството за глад, което често е причина за проваляне на хранителните режими. Бананите съдържат много полезни вещества като бавни въглехидрати, протеин и много малко мазнини, фибри, витамини, калий, цинк, сяра, магнезий, фосфор и други.

Доказано е, че ако консумираме всеки ден по 1 банан, това ще доведе до повишаване на концентрацията и тонуса.

Като негативни ефекти може да се посочи ограничаването на останалите хранителни групи – месо, млечни продукти и т.н. Вземайки предвид, обаче, продължителността на диетата – 7 дни, едва ли може да се говори за сериозен дефицит и проблеми от него.

Подходяща ли е за вас банановата диета

В случай, че страдате от хронично или друго заболяване, особено чернодробни проблеми, язва, диабет, проблеми с бъбреците и кръвообращението, се препоръчва да се консултирате с лекаря си или да НЕ спазвате диетата.

Диетата е кратка, а за този период може да се отслабне с до 5 кг, затова ако имате нужда от бързо отслабване е точно за вас.

Ефикасна ли е банановата диета

Нейната основна функция е да се постигне намаляване на приема на калории. Това от своя страна провокира организма да „посегне“ към запасите си от енергия – гликоген и мазнини. Нашата цел е да „изгорим“ мазнините. Друго предимство е, че бананите са засищащи и не изпитваме глад и замайване по време на диетата.

Освен всичко останало тя е и много лесна. Дневно са ви нужни до 10 добре узрели банана и 3 ч.ч. прясно мляко. Това е цялата дневна дажба. Може да ги консумирате поотделно и във вид на каша – бананите се намачкват и се долива млякото, разбърква се и се консумира на порции.

Ако не може да издържите на толкова строг режим може да добавите зеленчуци между приемите на бананите. Например голяма салата от марули и краставици, подправени с лимонов сок, сол и 1 ч.л. зехтин.

Много важно е да приемате много течности. Най-добрият вариант са над 2 л. чиста вода дневно, може да пиете и зелен/билков чай с 1 ч.л. мед.

Лесна ли е банановата диета

Както при повечето диети в началото е възможно да срещнете трудности. Те са свързани с временната промяна на хранителните навици. След преминаване към обикновеното хранене идва кризисният момент с т.нар. йо-йо ефект. Възвръщането към старите навици на хранене и редовното преяждане са гаранция, че изгубените килограми ще се върнат и ще се удвоят. За да избегнете този негативен ефект може да прочетете материала ни относно захранването след диета.

Евтина ли е банановата диета

При положение, че за диетата са ви нужни само банани, прясно мляко и евентуално зеленчуци, може да се каже, че банановата диета е евтина.

Бананова диета
4.25 (85%) 4 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta