Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Гликемичен индекс (ГИ) – какво представлява

гликемичен индексЩо е то гликемичен индекс

Гликемичен индекс /ГИ/ е показател, който се използва за измерване на промяната в нивата на кръвната захар, като следствие от приемането на различни храни. Основната цел на ГИ е да се ползва при хората с диабет. След като се провели проучвания, този индекс навлязъл сериозно в спортното хранене и диетите. Чрез хранителен режим, включващ храни с различен ГИ се оказва въздействие върху теглото – отслабване или напълняване.

Като основа за определяне на гликемичния индекс на хранителните продукти, се използва способността на глюкозата да повиши кръвната захар /гликемичен отговор/. Приема се, че глюкозата е с ГИ равен на 100, а останалите храни се изчисляват спрямо нея.

Има няколко групи храни в зависимост от гликемичният индекс, който имат:

  • Нисък гликемичен индекс – стойности под 54;
  • Среден гликемичен индекс – стойности между 55-69;
  • Висок гликемичен индекс – със стойности над 70;

Храните с нисък ГИ не оказват съществено въздействие върху нивото на кръвната захар. Тези със среден ГИ оказват въздействие върху кръвната захар за относително кратък период, а тези с висок гликемичен индекс са способни да повишат нивата на кръвната захар за кратък период от време.

Освен разликата в хранителните групи, всяка храна от една и съща група има различни стойности на ГИ като следствие от обработката на храната, каква е „възрастта й“, комбинацията на протеини и мазнини, както и наличието на фибри.

Когато нивата на кръвната захар се повишат, това довежда до усилено производство на инсулин, а като следствие – чувство за глад.

Гликемичният индекс и отслабването

Когато се съставя диета за отслабване е нужно да се познават храните и гликемичният им индекс. За да се намалява теглото е необходимо да се консумират хранителни продукти с нисък гликемичен индекс. Те не оказват съществено влияние върху нивата на кръвната захар, намалява се чувството на глад и рискът от преяждане с нездравословни храни.

Храни с нисък гликемичен индекс /за 100 г продукт/: Череши, сливи, грейпфрут, ябълки, круши, моркови, леща, зрял фасул, соя, ечемик, фъстъци, пълнозърнести спагети, нискомаслено кисело мляко, обезмаслено мляко, фруктоза.

Храни със среден гликемичен индекс: грах, сладък картоф, царевица, банан, грозде, манго, портокал, праскова, кафяв ориз, мюсли, овесени ядки, жито, ръж, макарони, бели спагети, трици.

Храни с висок гликемичен индекс: печен картоф, картофено пюре /разтворимо/, пържени и варени картофи, диня, ананас, стафиди, тиква, бял ориз, вафла, бял хляб, кифла, кроасан, пълнозърнест хляб, сладолед, мед, глюкоза.

Както забелязвате храните с висок ГИ са сред любимите на повечето хора, тук се прибавят и т.нар. Junk food.

Разгледайте нашата таблица с гликемичния индекс на основните храни .

Гликемичен индекс (ГИ) – какво представлява
4.3 (86%) 10 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
2 коментара
  1. Здравейте, позволявам си да Ви обърна внимание, че сте объркали стойностите на ГИ при класификацията на храните с нисък, среден и висок ГИ. с нисък са до 55, среден 55 до 70 и с висок – над 70. В статията е написано обратно.

    • Здравейте, благодарим Ви за забележката. Стойностите са коригирани 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta